A dausenaui Szent Kastor templom

Dausenau a Lahn folyó mentén fekvő kisváros, kb. 4 kilométerrel Bad Ems felett, 12 kilométerre Koblenztől. Jelentősége a ma 1.200 lakosú, a középkorban ennél kisebb városnak nemigen volt sose, és ennek megfelelően a történelmét is igen hiányosan ismerjük. 

dausenau1.jpg

A XII. században épült a folyó fölé a hegyoldalba egy román stílusú templom, ebből ma a feltehetőleg 1179-ben épüt torony áll még - igaz, az utólagos átalakítások miatt alig emelkedik ki az épületből. XX. századi régészeti kutatások során feltárták a román kori templom alapjait, ezek nagyjából a mai főhajóval esnek egybe. 

dausenau2.jpg

A templomot az 1310-es években teljesen átépítették, gótikus stílusban. A gótika vívmányait ekkortájt vidéken még elég visszafogottan alkalmazták (bár a margburgi Szent Erzsébet templom, valamifel feljebb a Lahn mentén, már nyolcvan éves volt, szóval találtak volna mintát nem olyan nagyon messze is), de a bazilika-formát már itt is elvetették: a háromhajós épület mindkét mellékhajója ugyanolyan magas, mint a főhajó. A nyeregtető formája a csapadék levezetését szolgálja, belül középen se magasabb a templom, mint a mellékhajóknál. 

dausenau3.jpg

A mellékhajók szélessége már sikerült egyformára, az épület így kissé aszimmetrikus. Ebben talán az is szerepet játszhatott, hogy a templom hegyoldalban áll, az északi oldalon a talaj több méterrel magasabban fekszik, mint a délin. 

dausenau4.jpg

Mindhárom hajót gótikus apszis zárja le, a főhajót egy komolyabb 5/8-os, a mellékhajókat szerényebb kialakításúak. 

dausenau5.jpg

Ami az északi (részben földbe ásott) oldalon már feltűnhetett, a dupla ablaksor, az belülről is igazolást nyer: a mellékhajók árkádos kialakításúak. Ezen túl a szokásos kora gótikus elemeket figyelhetjük meg a belső térben. 

dausenau6.jpg

A déli (völgyoldali) bejáratok elé a XVI. században gótikus portálokat építettek. Ettől eltekintve a templom ma is a XIV. századi állapotát őrzi, karbantartáson kívül egyéb változtatásokat nem végeztek rajta. 

dausenau7.jpg

Címkék: német gótika lahn