A Szent Orsolya-bazilika

Orsolya a katolikus egyház legnépszerűbb szentjei közé tartozik, ami különösen nagy dolog, ha figyelembe vesszük hogy a történészek álláspontja szerint sosem létezett. Legendájának lényege röviden, hogy neki, és 11 hajadon társának a Kölnt éppen feldúló hunok tettek házassági ajánlatot, amit ők, a férjjelöltek nem lévén keresztények, visszautasítottak, és ezért kivégezték őket. A 11 (a legenda késő-középkori változataiban már 11 ezer) hajadont jelképezi a város címerének alsó felében a 11 láng (hogy a három korona micsoda, azt nem nehéz kitalálni, de majd egy későbbi posztban visszatérünk rá).

koeln_flagge.gif

Orsolya emlékének tiszteletére valamikor egy templomot is emeltek Köln északi részén, hogy pontosan mikor, az nem ismert, csak az, hogy a VI. században felújították.

A következő jelentős esemény 1106, a kölni városfal építése közben ugyanis találtak egy temetőt, amiről hamar kiderült, hogy igazából Orsolya és társnői maradványairól van szó. Az ereklyék népszerű zarándokhellyé tették a templomot, ami anyagi gyarapodással is járt.

koeln_ursula_emporen.jpg

Az 1130-40-es években épülhetett, a korábbi templom jelentős átalakításával egy román stílusú bazilika, amiből ma már kívülről az utólagos rá- és átépítések miatt alig látható bármi is. Jól kivehető viszont a bazilika forma a belső felvételről, amint látható a Szent Orsolya különlegessége is: a két mellékhajó galériás kialakítású, ilyen templomból nincs több Kölnben.

koeln_ursula_turm.jpg

A templom másik jellegzetessége még az igen vaskos, a főhajóval megegyező szélességű torony. Ha egy pillanatra eltekintünk a(z első ránézésre is jóval későbbi) toronysisaktól, tisztán látni fogjuk a torony román jellegét.

koeln_ursula_chor.jpg

A XIII. század végefelé a szentélyt lebontották, és a kor szokásainak megfelelően egy gótikus szentélyt építettek helyette. Ez első látásra teljesen amorfnak, és az épülettől idegennek tűnik, de a blog rendszeres olvasói már meg is szokhatták az ilyen átalakításokat, annyi volt belőlük a környéken a gótikus korban (a fenti, belső teret ábrázoló felvételen is láthatjuk a szentély gótikus ablakait).

A gótika idején az eredeti sima famennyezetet kőboltozatra, a toronysisakot is gótikusra cserélték. Ez utóbbit egy tűzvész után elbontották, és barokk sisakot kapott a torony, aminek a tetejére az angol korona szimbolikus mása került, ezzel utalva arra, hogy Orsolya brit származású volt.

A második világháborúban a teljes tetőszerkezet megsemmisült. A gótikus kőboltozatot nem is építették újjá, ma ismét famennyezete van a templomnak. A toronysisakot viszont a barokk formájában állították helyre.