A lövenichi Szent Severin templom

Severinről és jelentőségéről Köln városában már korábban, az ő tiszteletére szentelt kölni templom kapcsán értekeztem. Lövenichben, akkor Kölntől egy-kétórányi járásra fekvő faluban, valamikor a XII. században épült egy, szintén az ő nevét viselő háromhajós bazilika. 

loevenich1.jpg

A templom építéséről gyakorlatilag semmit se tudunk. Az építészeti stílusjegyek alapján lehet behatárolni a korát leginkább, így datálható a román korra. A bazilika-forma első ránézésre is szembeötlő. 

loevenich2.jpg

Igazából magáról az épületről egészen 1765-ig lényegében semmit nem tudunk. És talán még jobb lenne, ha még utána is homályban tapogatózhatnánk, ebből az évből ugyanis egy jelentős károkat okozó tűzvész leírásai maradtak ránk. Ezt követően a templomot csak a legszükségesebb mértékben állították helyre, az akkor az épületet gondozó szerzeteseknek többre nem volt lehetőségük. 

1802-ben a francia megszállás idején a szerzetesrendet feloszlatták, utána a templom évtizedekig kihasználatlanul állt, és állapota folyamatosan romlott. 

loevenich3.jpg

1858-ban kezdtek bele az épület helyreállításába. Az eredeti apszist lebontották, a főhajót meghosszabbították, és egy új, neoromán apszist építettek a helyére. Kívülről ez szinte teljesen észrevehetetlen, de a belső térben feltűnik két egységgel a mostani szentély előtt a hagyományosan a román korban a szentélyt a főhajótól elválasztó boltíves elem, valamint, hogy az utolsó blokkban egészen más mennyezete van a főhajónak. 

loevenich4.jpg

A tűz és a több évtizedes állagromlás helyreállítása azt eredményezte, hogy a most látható épület nem kis részben valójában a XIX. század második felében épült. De az épület fő szerkezete, eltekintve a keleti hosszabbítástól, biztosan azonos a középkorival, és nem is igen találunk stílusban idegen építészeti elemeket, a felújítás korhűen zajlott. 

Az 1975-ös közigazgatási reform keretében Lövenichet Kölnhöz csatolták, azóta a Szent Severin is gyarapítja a kölni román stílusú templomok hosszú sorát. A gyakorlatban ez nem sokat jelent, az eldugott külvárosi épület ma is egyszerű plébániatemplomként működik. 

Címkék: német román köln