A Bad Ems-i Szent Márton templom

A Lahn folyó mentén fekvő Ems már a római időkben is lakott volt, termálfürdőjét, amelyről a város neve a "Bad" előtagot kapta, a középkor óta ismerik. Lakossága a középkorban párszáz főt tett ki, a második világháború óta tízezer fő körül ingadozik.

ems_langhaus.jpg

A lényegében ma is látható templomépület a XII. század közepén épülhetett. Ez a blog régi olvasóit esetleg meglepheti, hiszen a Szent Mártonról elnevezett templomok története általában a frank korra nyúlik vissza. A templom építéstörténetét nem ismerjük, de a fehasznált anyagok, ill. az érett román korra jellemző építészeti stílus azonban kizárják, hogy az első évezredben épült volna. 

ems_sued.jpg

Azonban írásos emlékek szerint itt korábban is állt egy templom, és Márton szerepe is erre utal: a XII. században már nem volt szokásban az ő tiszteletére templomokat emelni errefelé. 

ems_chor.jpg

A templom a korszaknak megfelelően egy háromhajós bazilika, kissé szokatlan, bár nem egyedülálló a szentély lezárása egy függőleges fallal a jellemzőbb félköríves kialakítás helyett. 

Bad Ems Martin int

Fotó: Wikimedia Commons.

A mellékhajók árkádos kialakításúak, több hasonló példát is látunk a régióban, pl. a közeli Niederlahnsteinben is. Bár kívülről az árkádok nem látszanak, a kimondottan magas mellékhajók, és a két ablaksor a mellékhajókon árulkodóak. A belső képen megfigyelhetjük azt is, hogy a szentély belülről félköríves lezárású, tehát a belső és a külső fal itt nem párhuzamos. 

ems_uebersicht.jpg

A templomot 1720-ban egy tűzvész után állították helyre. Láthatóan az eredeti kialakítást követték, a régészeti vizsgálatok is igazolják hogy a templom szerkezete a középkorival megegyezik. Egyes részletek eltérhetnek. A tűzvész során megsemmisült minden korábbi dokumentum is, ezért nincsenek az építésről pontosabb ismereteink. 

A XX. század közepén kapott az épület egy átfogó felújítást, így ma jó állapotban találhatjuk. 

Címkék: német román