A niederlahnsteini Szent János templom

Ahol a Lahn a Rajnába ömlik, ott található Niederlahnstein. És egészen konkrétan a Lahn torkolatánál, a folyóktól pártíz méterre, áll a Szent János bazilika.

A rómaiak építettek már ide egy erődítményt, amivel egyszerre két folyó folrgalmát ellenőrizhették. Fontos őrposzt volt a Rajna mentén valamivel lejjebb, a Lahnnál jelentősebb Mosel torkolatánál fekvő város (a mai Koblenz) védelmében. A rómaiak visszavonulása után frank nemesek telepedtek meg itt, és a várhoz egy templomot is építettek. Ebből az első, a X században épült templomból való a ma is álló torony. 

niederlahnstein_turm.JPG

A ma is látható bazilika az 1130-as években épült a régi, feltehetőleg pre-román stílusú, egyterű épület helyére, a torony meghagyásával. Eredetileg a szentély sarkára kisebb, díszítő tornyot is építettek, ettől eltekintve a templom már ekkor, a XII. században elnyerte mai formáját. 

niederlahnstein_langhaus.JPG

A mellékhajók árkádos kialakításúak. Láttunk már pár ilyet a Rajna mentén, de mindezek közül a niederlahnsteini volt az első, itt építettek először ilyet. 

niederlahnstein_innenraum.JPG

Az erős épület, sok más társához hasonlóan, nem csak istentiszteleti helyként szolgált, de védelmül is a lakosság számára a különböző középkori háborúk ill. árvizek alkalmával (két folyó találkozásánál az ilyesmi nem ritka). 

A XIX. században az egyház helyzete jelentősen leromlott (erről szinte minden Rajna-menti templom esetében beszámolhattunk), a templom évtizedekig üresen állt, állapota egy háború következtében még jobban is leromlott, mint amit az idő indokolt volna. Végül 1856-66 közt helyreállították, majd a huszadik században háromszor is felújították. Lényegileg azonban máig a román kori formáját őrzi.

niederlahnstein_basilika.JPG

Címkék: német román