A ladenburgi Szent Gallus templom

Szent Gallus egy ki tudja hová valósi hittérítő szerzetes volt, a VII. században tevékenykedett a mai Németország déli részén és a mai Svájcban, őrá vezethető vissza a svájci St. Gallen alapítása.

ladenburg_1.jpg

Ladenburg városa a Neckar mentén fekszik, kb. tizenöt kilométerrel a folyó torkolata felett. A várost a rómaiak alapították, és azóta folyamatosan lakott. A római kori piactéri épület alapjaira épült a XIII. század második felétől egy új templom, Szent Gallus tiszteletére. Egyértelműen felismerhetjük a gótikus stílusjegyeket, bár, mégiscsak a XIII. században járunk, azért viszonylag egyszerű a templom szerkezete. Az apszis pontosan a római épület apszisának alapjaira épült, ám, míg az félköríves volt, ez gótikus, 7/12-es lezárású.

ladenburg_2.jpg

Egy, a korai gótika jellemzőit mutató háromhajós bazilikát látunk. Az épület arányai az akkortájt szokványosnál valamivel szélesebbek, tán azért, mert az alapjait a gótikáról még mit sem sejtő rómaiak rakták le jó ezer évvel korábban. 

ladenburg_3.jpg

A belső tér is illik ehhez a képhez, külön kiemelhető az apszis hét ablaka. 

ladenburg_4.jpg

A templomnak eredetileg nem volt tornya, az északi (a képen jobb oldali) torony a XV. század első felében épült. Egy korábbi, a gótikára nagyrészt már eltűnt szokásnak megfelelően a szentély sarkára épült, az északi mellékhajó végébe. A század második felében építettek egy tornyot a másik oldalra is. Ez szerkezetileg azonos a pár évtizeddel idősebb testvérével, de már szélesebb ablakokat alkalmaztak. 

ladenburg_5.jpg

Az 1860-as években a templomot kibővítették. Az eredeti nyugati homlokzatot lebontották, a hosszházat nyugat felé egy egységgel meghosszabbítoták, és egy új, neogót homlokzatot építettek. Bár az épület alapjait az ókorban rakták le, az épületet meghatározó homlokzat, amit a látogató (a tornyokat leszámítva) először meglát, csak 160 éves. 

A templom a történelem folyamán többször cserélt gazdát, lett evangélikus, aztán megint katolikus, ide-oda, jelenleg a katolikus egyház plébániatemploma. 

ladenburg_6.jpg

Címkék: német gótika