A lessenichi Szent Lőrinc templom

Lessenich Bonn mellett, a Rajna nyugati oldalán fekszik (1969-ben Bonnhoz csatolták). Az itt álló Szent Lőrinc templom alapjait a XI. században rakták le, az akkori, egyszerű román stílusú templom nagyjából a mai főhajóval egyezik meg. A nyugati homlokzat most látható kialakítása biztosan későbbi. 

lessenich1.jpg

A XIII. században a falu fellendülése a templomra is hatott. Két mellékhajó felépítésével az épületet háromhajós bazilikává alakították át. 

lessenich2.jpg

Ebből az időbő való a szentély fölé emelt torony is. Az ilyen, a templom keleti végében elhelyezkedő szentély-torony a román kor első felében elég gyakori volt. Látványos például a niederkircheni templom, jóval szerényebb a stockemi, jelen cikkünk tárgya kb. félúton helyezkedik el köztük. 

lessenich3.jpg

Megmaradt a szentélyt lezáró apszis, de olyan szerény, alig lóg ki az épületből, ha nem figyelünk, észre se vesszük. 

lessenich4.jpg

1645-ben egy háború folyamán a templom jelentős károkat szenvedett. A helyreállítás évét (1651) látjuk a nyugati homlokzat tetején, a homlokzat mostani kialakítása is ehhez kötődik. A déli (a képeken jobb oldali) mellékhajót akkor nem állították helyre, a köveit felhasználták a templom többi részének újjáépítéséhez, ezután mintegy négyszáz évig a templom csak kéthajós volt. 

lessenich5.jpg

Az 1960-as években a templomon végrehajtottak egy nagyfokú rekonstrukciót. Ennek folyamán neoromán formában újjáépítették a déli mellékhajót is, azóta a templom ismét szimmetrikus. No, nem teljesen, figyeljük csak meg az amúgy eléggé XI.-XII. századi hangulatot árasztó belső térben, hogy a jobb oldali (alig hatvan éves) boltívek jól láthatóan magasabbak, mint a XIII. századból származóak a bal oldalon. 

lessenich6.jpg

A templom a megépítése óta folyamatosan katolikus istentiszteleti helyként működik, jelenleg az összevont Bonn-északkeleti plébániához tartozik. 

Címkék: német bonn román