A stockemi Szent Hubertus templom

Hubertus a VII-VIII. századokban élt. Életéhez, mint szinte minden, ebben az időben élt szenthez, sok legenda kötődik, azt viszont biztosan tudjuk, hogy a VIII. század elején maastrichti püspök lett, a székhelyét később áttette Liège-be és 727-ben halt meg. Magyarországon főként a szarvassal való legendás esete, és még inkább az erről elnevezett likőrmárka kapcsán ismert, a Rajna-vidéken pedig, Nyugat-Németországban, a mai Hollandiában és Belgiumban (Hubertus idején ugye ezek az országok még ebben a formában nem léteztek) népszerű szent. 

stockem1.jpg

Az ő tiszteletére épült egy Stockem nevű falucska temploma is valamikor a XII. században. Stockem mai lakossága kétszámjegyű, és a feljegyzések szerint a második világháború utáni fellendülés idején, mintegy 140 fővel élte virágkorát a falu. 

stockem2.jpg

Az épületet uralja a torony, ami a templom keleti végén helyezkedik el, és a szentélyt is magában foglalja. Ez nem teljesen példátlan, de viszonylag ritka megoldás. A torony később épült, mint az eredeti templomépület, 1220 körül, mégis a ma is látható elemek közül a torony az idősebb. 

stockem3.jpg

A kéthajós hosszház a XIII. század végefelé épülhetett, immár gótikus stílkusban. A gótikát kívülről inkább csak a támpillér (ld. kb középen, az ablakok közt) leplezi le, belül a csúcsíves szerkezetek és a bordázott mennyezet eloszlatják a kételyeket. 

A templomot jelenleg is a katolikus egyházközség használja, istentiszteletek céljára. 

stockem4.jpg