A ginderichi Mária Mennybevétele templom

Ginderich a Rajna bal partján található, valamivel a Ruhr-vidék alatt, Xanten közelében. A falu középkori történelme alig ismert, a zarándokhelyként is működő templomon kívül vélhetően nem volt itt semmi érdekes, a lakosság a párszáz főt nemigen haladta meg. 

ginderich1.jpg

A templom és a zarándokhely eredete kérdéses. Első írásos említése (ahogy a falué is) 1190-ből való, az irat szerint a XI. századi kölni érsek, II. Anno, rendelte el a zarándoklatokat. Valamikor ebben az időben épülhetett a templom is, román stílusban. 

ginderich2.jpg

A fejlegyzések szerint egy Mária-kép hatására különböző csodák történtek itt. Ez sok zarándokot vonzott a templomba, ehhez a nem túl nagy épület már nem felelt meg. Ezért a XIV. század elején a torony kivételével az egészet lebontották, és építettek egy újat. Ahogy láthatjuk, egy háromhajós bazilikáról van szó, egyszerű gótikus stílusban. Felismerhetjük a csúcsíves ablakokat és a külső támpilléreket. A főhajó viszont nem túl magas, ezért az ablakai is kissé aránytalannak tűnnek. 

ginderich3.jpg

A szentély már jobban hozza a megszokott arányokat. Amint láthatjuk, egyenesen a főhajó meghosszabbításában fekszik, azt egyszerűen lezárja (a sekrestye a kép jobb oldalán modern kori bővítés).

ginderich4.jpg

Ulirhein, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

A templom belsejében is a megszokott gótikus jegyekkel találkozunk. 

ginderich5.jpg

A zarándoklatokat a XVII. században beköszönő reformáció leállította. Később a templom visszakerült katolikus kézbe, a XIX. században egy kis előcsarnok is épült az utcafronton, a templom déli oldalán lévő bejárat elé. A zarándoklatokat 2005-ben indították meg újra - mindazonáltal a középkorban jellemző tömegek manapság már nem jellemzőek.