A frauenbergi Szent György templom

Frauenberg az Eifel hegység északi peremén helyezkedik el. A falu a karoling korban már biztosan létezett, és párszáz főnél többen soha nem lakták. 

frauenberg1.jpg

A X. században egy dombon épült templomának eredeti címe Szentséges Mária Asszony a Hegyen (Heilige Frau Maria am Berge) volt, ennek rövidüléséből származik a mai településnév. A korai román stílusú épület máig megvan, bár a hajó nem nagyon látszik, mert minden irányból hozzáépítettek azóta. De ebből az időből származik a torony is, legalábbis az alsó kb. kétharmada. 

1067-ben az akkori kölni érsek a frauenbergi templomot a kölni Szent György templom alá rendelte, és ekkor ez a templom is Szent György titulusát kapta. 

frauenberg2.jpg

A XII. században a templom előbb a déli, majd az északi oldalon is egy-egy román stílusú mellékhajót kapott, ezáltal háromhajós épület lett belőle (a déli mellékhajó támpillérei későbbiek). 

frauenberg3.jpg

A kései román korban épült a főhajó keleti végére egy román stílusú, félköríves apszis. Ekkor épült a torony legfelső szintje is, ahol ma a harangok vannak (ld. az első két képet a román stílusú boltíves ablakokkal).

frauenberg4.jpg

Szemfüles olvasók a képeken felfedezhették, hogy van itt még valami, amiről eddig nem beszéltünk. A XV. század elején az északi mellékhajót lebontották, és gótikus formában építették újra. De nem elégedtek meg azzal, mint pár másik templomnál, hogy legyen valami olyasmi, mint a román kori mellékhajó, csak könnyebb felépítéssel, nagyobb ablakokkal. 

frauenberg5.jpg

Az új, gótikus mellékhajó valójában nemhogy az elődjénél, de a főhajónál is sokkal nagyobb lett, minden kiterjedésben, és uralja az egész épületet. Az új mellékhajó végére is épült egy szentély, 3/8-os, gótikus lezárással. 

Frauenberg (Euskirchen) 002, St. Georg x

Wolkenkratzer, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

A légifelvétel mutatja meg számunkra igazán az épület mai arányait (a jobb szélen a sekrestye modern kori hozzáépítés). Ténylegesen, funkcionálisan az északi mellékhajó lett a templom központi eleme, ezt használják ma istentiszteleti célokra. A karoling kori rész, bár formálisan főhajó, a gyakorlatban mellékhajóként szerepel, a román kori déli mellékhajó meg éppen csak ott van. 

frauenberg6.jpg

A templom ebben a formában kissé amorf, de hát egyrészt így van már hatszáz éve, másrészt bővítésre mostansán nincs igazán igény, szóval alighanem még egy darabg így is fog maradni. Legalább egy helyben állva lehet megtanulni a román és a gótikus stílus eltéréseit.