A pforzheimi mezítlábas templom

Pforzheim Dél-Németországban, a Fekete-erdő északi szegélyén, az onnét eredő Enz folyó völgyében fekszik. Bár az Enz az ellenkező irányba folyik, a város Karlsruhétől, és ezáltal a Rajnától, alig harminc kilométerre fekszik. 

pforzheim_barfuesser_1.jpg

A ferences rend 1270-ben telepedett le kb. háromszáz méterre a folyótól. A kolostorhoz a következő évtizedekben egy impozáns gótikus templomot is építettek, a feljegyzések szerint mintegy hatvan méter hosszú lehetett. A ferenceseket a köznép mezítlábas szerzeteseknek nevezte, mivel szandálban jártak, télen is (és, ellentétben a mai tipikus németekkel, zokni nélkül). 

pforzheim_barfuesser_2.jpgA reformáció idején Pforzheim evangélikus lett, a kolostort feloszlatták, az épületeit profán célokra hasznosították, a templomban pl. gabonát tároltak. 1689-ben a pfalzi örökösödési háborúhoz kapcsolódóan felgyújtották a várost, a lángokban odaveszett a kolostor épülete és a templom nagy része is, csak a szentély maradt épen. 

Bár ez az eredeti templomnak csak egy kisebb része, a szentélye, így is nagyobb, mint sok helyen az egész templom. Építészetileg viszont a szerkezete önálló templomként, ha nem is rendkívüli, de nem tipikus, és az arányai is szokatlanok - ez annak köszönhető, hogy építésekor egy sokkal nagyobb templom része volt. 

1768-ban a helyi herceg engedélyezte a franciaországi üldözések elől menekülő reformátusoknak a megmaradt szentély használatát istentiszteleti célra. Több, mint száz év után használták az épületet ismét vallási célokra. Ez a hugenotta közösség a XIX. század elején beolvadt a badeni evangélikus egyházba, így a templom ismét gazdátlanná vált. 

pforzheim_barfuesser_3.jpg

1823-ban a badeni nagyhercegség ismét engedélyezte egy katolikus egyházközség alapítását Pforzheimben, és eladta az üresen álló épületet a katolikusoknak. 1825 óta, tehát közel kétszáz éve használja a katolikus közösség a templomot. A templom eredeti védőszentje nem ismert, az újbóli katolikus átvétel után, mint egykori ferences templomot, Szent Ferenc tiszteletére szentelték. 

pforzheim_barfuesser_4.jpg

Az épület a második világháborúban komoly károkat szenvedett, de a háború után helyreállították. Bár időközben a városban több, nagyobb katolikus templom is épült, máig használatban van ez is. 

Címkék: német gótika