A billigheimi Szent Mihály templom

Billigheim Heidelberg, Heilbronn térségében, a Rajnától kb. ötven kilométerre keletre fekvő falu. Neve nem abból ered, hogy itt bármi is olcsó volna, hanem a falut feltehetőleg az első évezred végefelé alapító frank törzsfő nevéből származik.

billigheim1.jpg

A templom eredetileg egy kolostor kápolnájának épült, valamikor a XII. század második felében, talán 1170 körül. Egyszerű, egyhajós épület, félköríves apszissal lezárva, konzervatív, román stílusú templom. 

billigheim2.jpg

A fenti kis ablakok eredetiek, a nagyobb, csúcsívesek egy gótikus átalakítás eredményei. 

billigheim3.jpg

Egyszerű, visszafogott templom volt, mint a szigorúbb szerzetesrendek templomai általában. Eredetileg tornya se volt, az a barokk korban került oda, és természetesen a nyugati homlokzat gótikus ablakai sem a XII. századból származnak. Persze a nyugati homlokzat egyszerűségét az is indokolja, hogy amikor épült, a templomot még körbevette a kolostor. 

A XVI. században a kolostor elszegényedett, 1584-ben fel is oszlatták. Valamikor ezt követően a kolostorépületet le is bontották, a templomot pedig átvette a falu, a saját plébániatemplomának pótlására. Ezután hajtottak végre az épületen pár kisebb gótikus átalakítást is. 

billigheim4.jpg

A gótikus ablakokon, és persze a modern lámpákon túl a belső tér is a román kor jellegzetességeit mutatja. Képzelhetjük, milyen sötét és vigasztalan lehetett ez a középkori állapotában. Amit ma látunk, az, a jobb oldalon látható oszlopsor kivételével, megfelel a gótikus beavatkozásokat követő állapotnak. 

billigheim5.jpg

A második világháború után, mint oly sok helyen az országban, itt is kicsinek bizonyult a templom. 1970-ben nem egy új templomot építettek, hanem a meglévőt bővítették ki egy modern épületszárnnyal (Talán így könnyebb volt engedélyeztetni? Nem tudom.) A trapéz alakú modern rész alapterülete jóval nagyobb, mint a régié, viszont láthatóan alacsonyabbra építették, hogy így is a román kori rész uralja a látványt.

billigheim6.jpg

A bővítéshez meg kellett bontani a templom déli falát. Ezt úgy oldották meg, hogy olyan boltíves oszlopsort alakítottak ki, ami akár a középkorban is készülhetett volna, ha lett volna a templomnak mellékhajója. A XII. századi épületrész felől nézve (ld. a kettővel fentebbi képet) nem is tűnik túl idegennek, pedig kb. nyolcszáz évvel fiatalabb. 

A templomot ma is a katolikus egyházközség használja. 

Címkék: német román