Az elsigi Szent Kereszt templom

Elsig egy kis falu Euskirchen közelében. Jelentőségéről sokat elmond, hogy a vonat áthalad rajta, de nem áll meg. Templomának teljes titulusa Szent Kereszt megtalálása. A cím arra a legendára utal, mely szerint Nagy Konstantin császár anyja, Szent Ilona, Jeruzsálemben megtalálta Jézus kersztfájának maradványait. A legendában nem csak az a kérdéses, hogy valóban az eredeti keresztet találták-e meg, hanem az is, hogy találtak-e bármit is, sok jel utal arra, hogy az egész történetet csak évtizedekkel később találták ki, és semmi valós alapja nincs. 

elsig1.jpg

No, de térjünk vissza Elsigbe! A templom eredendően egy román stílusú bazilika volt, torony nélkül, a XI. vagy a XII. századból. Első írásos említése 1300-ból való, de akkor már legalább száz éve, inkább régebben, állhatott. 

elsig2.jpg

A román stílusú apszis helyére a XIV. században épült egy új szentély. 5/8-os, gótikus ablakokkal, de igen szerény kivitelben, az építő nem rendelkezhetett túl mély ismeretekkel a gótika eszközeiről. 

elsig3.jpg

A XV. században a templom maradék részét is nagyrészt lebontották, és gótikus formában építették újjá. Az új épület is háromhajós, de már nem bazilika, hanem, a gótikában elterjedt szokás szerint, mindhárom hajó egyforma magas (középen a nyeregtető jóval magasabb, mint a bordázott kőboltozattal rendelkező főhajó). 

elsig4.jpg

A templom többi részétől anyagában és stílusában is elüt a talán korai gótikusnak tűnő, de valójában neogót, a XIX. században épült torony. 

Elsig Kreuzauffindung innen 834

GFreihalter, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

A belső tér is gótikus, bár az építészeti jellemzők helyett elsőre talán a falfestményekre figyelünk fel, amelyek egy része ténylegesen késő középkori eredetű. 

A templom jelenleg is a katolikus egyházközség használatában áll. 

elsig5.jpg

Címkék: német gótika