A beyenburgi Mária Magdolna templom

Beyenburg a nyugatnémet iparvidéken, a Wupper folyó fölé magasodó dombok egyikén található. Alapítása idején, a XIII. században, iparnak természetesen még nyoma se volt, maga a település is egy jelentéktelen falu volt, évszázadokon át jellemzően kétszámjegyű lakosságszámmal. 

beyenburg1.jpg

A dombtetőn álló kolostor gótikus templomát a XV. század utolsó éveiben építették fel. Az egész kolostor egy, a Wupper kanyarulatai által körbevett, szűk dombon helyezkedik el, a templom tájolása pedig a kolostorhoz igazodott, így nem pontosan kelet-nyugati, attól kis mértékben eltér. 

beyenburg2.jpg

A csak Nyugat-Európában (a mai Németország nyugati részén, a Benelux-államokban, Franciaország közeli régióiban és részben Angliában) elterjedt Szent Kereszt rend is a szerényebb templomépítészet híve volt. Bár kihasznáták a gótika lehetőségeit, felismerhetjük a nagy, csúcsíves ablakokat vagy a meghatározó külső támpilléreket, azokat visszafogottan alkalmazták. Templomaiknak tornya sem épült. 

beyenburg3.jpg

A templom közvetlenül ráépült a kolostorra. Ez utóbbinak nagy részét azóta lebontották, de pont a teplom északi falával határos épületrészek még állnak. Így ezen az oldalon nagyrészt a kolostorépület hordja a templom statikai terhét is - ezért is kellett ezt részben masszív külső támpillérekkel megerősíteni. 

beyenburg4.jpg

A belső térben is látványos az aszimmetria: bal oldalon teljesen hiányoznak az ablakok, hiszen az valójában nem egy külső fal. Ezt leszámítva egy tipikus gótikus épületet látunk, valamint azt, hogy a templomot a XVII. században berendező szerzetesek nem követték korábbi rendtársaik szerénységét. 

Az apszis csak 3/8-os, azaz gyakorlatilag csak kiegészíti, lezárja a templomhajót. Majd kívülről látjuk, hogy a főoltár által teljes egészében lefedett középső ablak nem is létezik. 

beyenburg5.jpg

Beyenburg az ipari fellendülés idején a sokszorosára nőtt, és ma nagyjából háromezren lakják, de a dombtetőn álló templom ma is meghatározza a település látképét. 

A szerzetesrend a reformáció előretörése nyomán elvesztette az utánpótlását, 1803-ban a beyenburgi kolostort is feladták, azóta a Mária Magdolna templom a település katolikus plébániatemploma. 

beyenburg6.jpg

Címkék: német gótika