A lieri Szent Péter kápolna

A flandriai Lier városáról már a Szent Gummarus templom kapcsán írtam pár szót. Aki a városban jár, és megszemléli a nevezetességeket, alaposan körbejárja a Gummarus-bazilikát - és tán elmegy úgy egy kis kápolna mellett, hogy fel sem figyel rá.

lier_piet_1.jpg

Pedig a ma Szent Péter apostol címét viselő templom a város legrégebbi épülete, 1225 körül épült. A helyén korábban állt egy fából készült templom, Szent Gummarus tiszteletére (a városalapító legendás szent életéről is írtam a már hivatkozott korábbi cikkben). 

Ahogy láthatjuk, egy szerény méretű, román stílusú templom, kereszt alapjrazzal, a korszakra jellemző félköríves apszissal a keleti oldalon. A kereszthajón látható nagy ablakok természetesen egy későbbi átalakítás során kerültek oda.

lier_piet_2.jpg 

A gótikus korban, amikor a város lehetőségei is jobbak voltak, egy nagyobb és fényesebb bazilikát terveztek. De, sok más példától eltérően, nem a meglévő templom helyére, vagy annak átalakításával, hanem közvetlenül melléje. Amikor a XVI. században az elkészült, felmerült, hogy a régit lebontsák. Végül "csak" a Gummarus-címet vitték át a szomszédba, és a román kori templom hosszházát bontották le. A helyére később lakóházakat építettek, ahogy észak felől is közvetlenül ráépítkeztek a templomra, így az ma csak két oldalról fényképezhető. 

lier_piet_3.jpg

A belső tér a román kor jellemzőit mutatja, kivéve az első világháborúban követő károk kijavítása során beépített, a román stílustól idegen nagy ablakokat. Ami eredetileg a négyezet volt, az most a templom fő tere. Jelenleg is katolikus istentiszteleti helyként szolgál. 

Címkék: román belgium