A seligenstadti Kőház

A XII. században a német városok tipikus házépítési módja az ún. Fachwerk-ház volt. Kőház csak a módosabbaknak jutott. A nem túl jelentős Seligenstadtban, a Majna mentén, nem sokkal Frankfurt felett, nem sok lakóház épülhetett akkoriban kőből. 

seligenstadt_steinhaus_1.jpg

A lakóházak építéséről tán már akkortájt se készítettek írásos feljegyzéseket. Ha volt is ilyen, nem maradt fenn. 

Seligenstadtbahn egyébként máig sok Fachwerk-házat találunk az óvárosban. Egy kisebbnek a sarkát láthatjuk a fenti képen is, a város főterén pedig egész sor áll egymás  mellett, közte a kőháznál naggyobbak is. 

seligenstadt_steinhaus_2.jpg

A kőház pontos építési idejét tehát nem ismerjük. A román stílus azért segít behatárolni. A földszinti mennyezetet tartó gerendákról pedig természettudományos módszerrel azt mutatták ki, hogy 1187-ben vágták ki a fákat, ekkor épülhetett tehát a ház is. 

seligenstadt_steinhaus_3.jpg

Egy egyszerű, nyeregtetős kockaház, egy emelettel, eredetileg mindkét szinten egy-egy osztatlan helyiséggel. A képen jól láthatjuk, hogy az eredeti, román stílusú ajtók és ablakok mellé utóbb modernebbeket is vágtak, majd ezeket a huszadik századi felújítások során ismét eltüntették. 

seligenstadt_steinhaus_4.jpg

A ház eredetileg egy császári hivatalnoké lehetett. Hogy miért maradt fenn 850 éven át, nem tudhatjuk, az bizonyos, hogy ez idő alatt végig használatban volt. Ma az önkormányzat tulajdona, házasságkötő teremként is használják. 

Címkék: német román