A deidesheimi Szent Ulrik templom

Deidesheim Speyer közelében fekszik, nem messze a Rajnától. Nagyobb városnak tűnik, mint amit háromezer lakosa sugallna (a középkorban pedig három számjegy is elég volt a népesség leírásához). Városi jogot a XIV. század óta visel, a fő gazdasági ág pedig a korai középkor óta, akárcsak az egész régióban, a szőlőtermesztés.

deidesheim1.jpg

A város központjában a XV. században emeltek egy templomot Szent Ulrik tiszteletére. A gótikus templom 1473-ban készült el. Háromhajós bazilika (kereszthajó nélkül), ami ebben az időben a Rajna mentén már kissé túlhaladottnak számított. 

deidesheim2.jpg

A bazilika-forma miatt a szentély kivételével nem is tudtak igazán nagy ablakokat beépíteni. Bár a főhajó felső részén, ami a mellékhajók felett látszik, azért lett volna még lehetőség. Az építtetők alighanem el akartak tekinteni a támívek használatától (feljegyzésekből tudjuk, hogy így is előbb fogyott el az építésre szánt pénz, mint, hogy elkészült volna a templom), inkább a falakat építették erősebbre. 

deidesheim3.jpg

A szentély egy kicsivel szélesebb és egy kicsivel magasabb, mint a főhajó. Tipikus gótikus 5/8-os szentély, nagy, csúcsíves üvegablakokkal. A déli (a képen bal oldali) mellékhajó végén a nyitott kápolna a szoborral későbbi hozzáépítés.

deidesheim4.jpg

A belső tér is tipikusan gótikus. A főhajó és a mellékhajók is bordázott keresztboltozatúak. A főhajót a mellékhajóktól elválasztó oszlopsor sűrűsége azonos a mennyezet tagolásával, így az oszlopok terhelése egyenletes. 

deidesheim5.jpg

Egyből a templom mellett áll a csontház. Keletkezéséről nem sokat tudunk, de szintén gótikus, és több minden is utal arra, hogy a templommal egy időben épülhetett. A XVIII. század óta már nem eredeti funkciójában használják, volt már raktár, most a két világháborúban elhunyt helyi lakosok emlékhelye. 

A templom a lényegében ma is az építésinek megfelelő állapotban van, és jelenleg is a katolikus egyházközség plébániatemploma. 

deidesheim6.jpg

Címkék: német gótika