A kiedrichi Szent Mihály kápolna

Kiedrich a hessei Rheingau-régióban fekszik, a Rajna mentén, nem sokkal Wiesbaden alatt. Mint a környéken mindenki, a középkorban az itteniek is szőlőtermesztéssel foglalkoztak, a falu ebben az időben gazdaságilag és politikailag jelentősebb volt, mint amit méretei jeleznének.

kiedrich1.jpg

A Szent mihály kápolna a XV. században épült. A tájolással nem sokat foglalkoztak, a kápolnát ráépítették a templomhegyet körülölelő falra, így még a tőle pár lépésre álló plébániatemplommal sem párhuzamos. Az építést 1434-ben kezdték meg, és tíz évig tartott. 

kiedrich2.jpg

Az épület, a korszaknak megfelelően, az érett gótika jellegzetességeit mutatja. Megfigyelhetjük a falfelület nagy részét kitöltő csúcsíves ablakokat és a köztük lévő külső támpilléreket. Az épület szerkezete mégis kissé aránytalannak tűnik, különösen az utca felől nézve, aminek az oka, hogy ez egy emeletes kápolna. 

kiedrich3.jpg

Az alsó szinten egy temetkezési hely, kripta, helyezkedik el, míg a felsőn, ahová lépcsőn juthatunk fel, egy szentmisék tartásához berendezett kápolna. 

A belső teret is a gótika határozza meg, láfhatjuk a bordázott mennyezetet, csillagmintás, a kései gótikához illően.

Kiedrich-Michaelskapelle-Innenraum der Kapelle von Suedwesten-20110605

Mylius (GFDL 1.2 or FAL), via Wikimedia Commons

Az 5/8-os szentély olyan kicsi, hogy az oltár éppencsak elfér benne. 

A kápolna története ezután meglehetősen egyszerű: párszor felújították, azon kívül nemigen történt vele semmi, jelenleg is egyházi kezelésben áll, időnként használják szetartásokra.