A mainzi Szent Kristóf templom

A XIII. század közepére Mainz túl volt első virágzásán. Elkészült a császári dóm, és rögtön ezt követően építettek a háromszáz méterrel arrébb álló Szent Kristóf templom szánára egy új, román stílusú tornyot. 

mainz_christoph_1.jpg

A templom ekkor már évszázadok óta állt, de ezen a tényen kívül az akkori épületről nem sok ismerettel rendelkezünk. Ez a torony viszont máig áll. 

mainz_christoph_2.jpg

Az ezt követő évtizedekben, 1280-1330 közt épült ki a gótikus templom, amit nagy vonalakban ma is láthatunk. A korai gótikára jellemzően egy háromhajós bazilika, 

mainz_christoph_3.jpg

Bár első ránézésre tán nem feltűnő, az alaprajz mutatja, hogy nem sikerült igazán egyenesre. 

mainz_christoph_4.jpg

A belső térben is felfedezhetjük a tipikus gótikus elemeket, a csúcsíves oszlopsort, a csúcsíves ablakokat a felső részen. A mennyezetről nem sokat mondhatunk. 

A második világháborúban a várost érő bombázások során a templom jelentős károkat szenvedett. A fő falak, az északi mellékhajótól eltekintve, megmaradtak. A berendezés és a tető viszont porrá égett, és a boltozat is beomlott. A háború után a templom maradványait eredetileg le akarták bontani, végül mégis úgy döntöttek, megtartják, emlékeztetőként a háború szörnyűségeire.