A trieri Szent Kereszt kápolna

Középkori templomoknál igen gyakori a kereszt-alaprajz. Stílusosan a szent keresztről elnevezett trieri kápolna is kereszt alakú.

trier_heiligkreuz_west.jpg

Trier a római időkben is fontos város volt már, és azóta tartósan kiemelt egyházi központ. Ennek megfelelően egyházi épületeinek történelme is hosszúra nyúlik.

A Szent Kereszt kápolnát, úgy tudni, Szent Ilona (Nagy Konstantin császár anyja) alapította, valamikor a IV. század elején. A mai épület a XI. században épült, 1050 körül. Eredetileg a kereszt mind a négy ága egyforma hosszú volt, a nyugati ágat jóval később, a XVII. században hosszabbították meg, értelemszerűen ekkor épült a most látható kapu is. A négyezet (a fő- és a kereszthajó metszete) fölé emelt torony viszont eredeti, az 1050-es évekből származik.

trier_heilgikreuz_ost.jpg

A barokk korban a kápolnát kívül-belül átalakították, a barokk elemeket aztán, sok más templomhoz hasonlóan, a XX. században itt is eltávolították.

Az 1960-as években a kápolna mellé épült egy modern templom (a fenti kép bal oldalán látható). A templomot egy folyosó segítségével össze is kötötték a kápolnával.

trier_heiligkreuz_sued.jpg

Ennek keretében megbontották a kápolna 900 éves falát, hogy oda az összekötő folyosót beköthessék. A 70-es években a kápolna külsejét helyreállították olyanra, amilyen a kutatások szerint az építésekor lehetett, ekkor kapta vissza a fehér festést, a vörös díszítésekkel.

trier_heilgikreuz_nord.jpg

Címkék: német román