A spieli Szent Gereon templom

Bár azt kezdő németesek is tudják, hogy Spiel játékot jelent németül, a ma bemutatott templom falujának neve azonban nem innen, hanem egy másik, középkori kifejezésből ered, magyarul kb. plébániát jelent, és arra utal, hogy a falu már a XII. században önálló plébánia volt. Pedig a középkorban a lakosság talán inkább csak kétszámjegyű lehetett (és ma sem sokkal több).

spiel1.jpg

A templom eredtileg a kölni Szent Gereon alá tartozott, és ugyanezen szent tiszteletére szentelték. Egy háromhajós, román stílusú bazilikát láthatnánk, ha visszarepülnénk a XII. századba. De, mivel ilyen képességekkel nem rendelkezünk, megelégszünk annak megállapításával, hogy abból a templomból a főhajó ma is itt áll a falu közepén. 

spiel2.jpg

A templomnak, sok más rokán kori bazilikához hasonlóan, eredetileg nem volt tornya. A most is látható tornyot valamikor a késő gótikus korban építették a bazilika elé, pontos építési ideje nem ismert. A toronyhoz kapcsolódó két alacsonyabb melléképület a modern korból származik. 

spiel3.jpg

A XVIII. században a kölniek már nem mutattak érdeklődést a templom iránt, a falunak meg túl nagy is volt, túl drága is lett volna fenntartani, ezért a két mellékhajót lebontották. Ahogy láthatjuk, a főhajót a mellékhajóktól elválasztó oszlopsorok nyílásait befalazták, de hagytak rajtuk nagy, barokk ablakokat. A képen jól kivehető, hol csatlakozott eredetileg a mellékhajó teteje a főhajó oldalához, és láthatjuk a román kori díszes elemeket, és a szintén befalazott eredeti kis ablakok nyomát is. 

spiel4.jpg

Ezután a templomhoz még hozzáépítettek egy sekrestyét, egy bejárati előcsarnokot, na meg a XX. században fűtést is szereltek bele. Bár az épület jelentős részben ma is a középkorból származik, mégis túlnyomórészt egy barokk templom képét kelti. 

Címkék: német román