A Saint Severin-i Péter-Pál templom

Saint Severin en Condroz egy kis falu Belgium keleti részén. A falu és a templom alapítása összefonódik, a XI. században érkeztek ide szerzetesek és alapítottak egy, közvetlen a Cluny apátság alá tartozó kolostort, ami köré aztán felépült egy pár száz lakosú falu. 

condroz1.jpg

A templom a XII. század közepén épült, az érett román stílus jellemzőivel. Amint láthatjuk, egy háromhajós bazilikáról van szó, kereszthajóval. A templom egyetlen tornya a négyezet (a fő- és a kereszthajó találkozása) fölé emelt nyolcszögletű torony. 

condroz2.jpg

A kereszthajó valamivel túlnyúlik a mellékhajók szélességén. Feltűnő, hogy, a helyi lehetőségekhez igazodva, a templom szokatlanul kis kövekből épült. 

condroz3.jpg

Mindhárom hajó végére épült egy félköríves apszis. A román korban jellemző volt, hogy az apszis alacsonyabb a szentélynél, de az itt alkalmazott megoldás, ahol a szentély a főhajóval azonos magasságú, az apszis viszont csak annak a fele, ritkaság. 

condroz4.jpg

A belső térben is a román stílus köszön vissza. Megfigyelhetjük a rajnai jellegű oszlopsort: minden második oszlop (ezek az erősebb, szögletes oszlopok) viseli a mennyezet súlyát, a köztesek csak a falét. Persze, mivel a mennyezet fából van, annak a súlya sem olyan nagy, mint a kőboltozatos templomoknál. A négyezet viszont keresztboltozatos, annak a súlya a négy sarkon álló oszlopokra nehezedik. 

Innen nézve is feltűnő a szentély és az apszis közti magasságkülönbség, és az apszis feletti nagy ablak. 

condroz5.jpg

Szokatlan módon a belső tér nagy része sincs bevakolva, így jól megfigyelhetjük az építési módot. 

A kis falut a történelemben soha senki nem akarta elfoglalni, így a templom ma is az építéskori állapotban áll, csak több felújításon esett át, és máig katolikus templomként működik. 

Címkék: román belgium