Az almersbachi templom

Almersbach egy nem túl jelentős falu a Westerwaldban, kb. harminc kilométerre keletre a Rajnától, Altenkirchen közelében. A középkorban tíz-húsz háztartást jegyeztek fel a faluban, és a huszadik században se érte el az ötszáz főt a lakosság. 

almersbach1.jpg

A település és temploma történetéről ennek megfelelően elég keveset tudunk. Az biztos, hogy a falu a XII. században már létezett, a román stílusú templom építése is 1200 körülre datálható. Egy szerény méretű, ám mégis, a kor szokásainak megfelelően, háromhajós bazilikát láthatunk. 

almersbach2.jpg

A templom, egyetlen utólagos bővítést leszámítva, egyszerre épült, és mindmáig meg is maradt a XIII. századi állapotában. A Westerwald hegyei közt egy egész sor ilyen, máig a román kornak megfelelően megőrzött kis falusi templomot találunk, igazi építészettörténeti emlékek. 

almersbach3.jpg

Egyedül a torony déli oldalára ráépített szolgálati helyiségek ütnek el az építéskori állapottól (a nagyon kis ablakok a valósnál nagyobbnak láttatják). 

Németországban a régió templomainak nagy része napközben nyitva van, vagy az egész templom, de legalább az előtér. Ez a templom zárva volt. A bejárat mellett egy táblán virított a "Nyitott templom" felirat, a megjegyzéssel, hogy hetente egyszer, két órára, kinyitják az épületet. Máshol "Nyitott templom" szlogen nélkül is megy ez, meg ennél több is. 

A falu, és vele együtt a templom, a XVI. században evangélikus lett. A templom eredeti címét, hogy mely szent tiszteletére szentelték, nem őrizte meg semmi, az evangélikusok pedig az ilyesmit elvetik. 

almersbach4.jpg

Láthatjuk a tipikus bazilika-kialakítást, a román korra jellemző ablakokat a fő- és a mellékhajókon, akárcsak a félköríves lezárású apszist.

Az épületet ma is az evangélikus egyház használja.