A flammersfeldi evangélikus templom

Flammersfeld egy falu a Westerwaldban. Első írásos említése a XI. század végéről származik, de amúgy a történetéről nem sokat tudunk. A feljegyzések szerint a középkorban száz, talán kétszáz lakosa lehetett. 

flammersfeld1.jpg

A falu temploma 1200 körül épülhetett, nem teljesen meglepő módon román stílusban. A faluban, Westerwald nagy részéhez hasonlóan, nem sok sík terület van, a templom is egy domboldalba épült, az északi oldalon a talajszint több méterrel van magasabban, mint a délin. 

flammersfeld2.jpg

A kései gótikus korban az északi mellékhajót átalakították, nagy, gótikus, csúcsíves ablakokat kapott. A statikai változás ellensúlyozására erős (az épület egészéhez képest erős) támpillérekkel meg is erősítették. 

Érdemes megfigyelni, hogy a bazilika főhajója magasabb, mint a mellékhajó, de a tetőt mégis egy szintbe hozták. A főhajónak a mellékhajó feletti ablakait így takarja a tető, viszont lyukakat vágtak a tetőbe az ablakokhoz. Az északi oldalon, pláne domboldalban, nem sok fény jut ott az épületbe, de mégse sötétek az ablakok. 

flammersfeld3.jpg

Az apszis eredetileg, a román kor szokásainak megfelelően, alacsonyabb volt, mint a szentély, a gótikus korban megmagasították, így a szentéllyel egyforma magas lett. 

flammersfeld4_1.jpg

A XIX. század végén a déli mellékhajót lebontották és egy modern épületrészt építettek a helyére. Ez megpróbál a földszinten neorománnak, az emeleten neogótnak látszani, de azért leginkább idegen elemként jelenik meg a nyolcszáz éves templomban. 

A templomot ma a helyi evangélikus gyülekezet használja.