A monreali Szentháromság-templom

A hegyek közt, az Elz folyócska partján megbúvó falut gyakran választják Németország legszebb helyei közé, ennek megfelelően viszonylag sok turista is látogat ide. A mintegy nyolcszáz fős település egy napsütéses hétvégén a saját lakossága többszörösét fogadja. 

monreal1.jpg

Ennek megfelelően ismert a közvetlen a folyópartra épített temploma is. Egy viszonylag kicsi (tessék nézni az ajtó előtt álló kerékpárt), egyhajós, egyszerű gótikus épületről van szó. 

monreal2.jpg

Érdekessége, hogy a torony nem középen, hanem a templom északi részén helyezkedik el, ezáltal a homlokzat aszimmetrikus. Elsőre tán kéthajós bazilikának is gondolhatnánk, de erről szó sincs, a torony mögött egy sima, nagyjából szimmetrikus, egyhajós épületet találunk. 

monreal3.jpg

A templom a folyó mellett helyezkedik el, és tájolása is ahhoz igazodik, a falak a parttal párhuzamosak, így az épület nagyjából délkeleti tájolású. Láthatjuk a nagy, csúcsíves ablakokat (az északkeleti oldalon is, pedig a hegyoldal miatt az még a szokásosnál is sötétebb), és a külső támpilléreket. 

monreal4.jpg

Az épületet a szokásos, 5/8-os gótikus apszis zárja le. 

monreal5_1.jpg

A belső térben is az egyszerűség köszön vissza. Végülis évszázadokon át ez egy párszáz fős falu temploma volt, bármiféle ezen túlmutató jelentőség nélkül. Mai ismertségét csak a modern kori, és nem kimondottan a templom miatt ide irányuló turizmus okozza. 

A templom jelenleg is a helyi katolikus közösség plébániatemploma. 

monreal6.jpg

Címkék: német gótika