A simmerni Szent István templom

Simmern a Hunsrück-hegységben, Koblenztől kb. ötven kilométerre délre található. A helyi herceg 1486-ban, a gótikus kor végefelé rendelte el egy templom építését a városban Szent István vértanú tiszteletére. 

simmern1.jpg

A templom körülbelül húsz év alatt készült el. Egy háromhajós gótikus templomot látunk. Nem bazilika, mert mindhárom hajó egyforma magas, ahogy ez jellemző volt a gótikus kor második felében. 

simmern2.jpgA templom a város központjában lévő hegyen áll, padlószintje a nyugati végén jóval a talajszint felett fekszik. A szentélyben még ennél is magasabban, mégis inkább valamivel a talajszint alatt. Máshonnét nézve meg az egészet alulnézetből látjuk. 

simmern4.jpg

A szentély ugyanolyan széles, mint a főhajó, és majdnem ugyanolyan hosszú is. A déli oldalon több nagy ablaka is van (lásd a legelső képet), az északin viszont ott van mellette a torony. A toronynak a templom oldalába való építéséhez a korszak bajor templomai szolgáltak mintául. 

simmern5.jpg

A belső térben a karcsú világos, ráadásul oszlopfő nélküli oszlopok szinte vonzzák felfelé a látogató tekintetét, a csillagmintás mennyezetre. Az északi mellékhajó fa árkádja újkori, eredetileg a másik oldalon is volt, de ott a huszadik században eltávolították. 

A hegyek közt megbúvó kisvárost megkímélték a történelem viharai. A toronysisak kivételével a templom ma is az építéskori, XVI. század eleji állapotában található. A helyi evangélikus egyházközség használja. 

simmern6.jpg

Címkék: német gótika