A wellingi templom

Welling egy párszázlelkes falu a Rajna-Mosel háromszögben. Első írásos említése a XIII. századból való, román stílusú temploma is ekkortájt épülhetett. 

welling1.jpg

A templom méretei igazodtak az igényekhez. Szerkezete szokatlan volt, kéthajós épület, két oszloppal a hossztengelyében. 

welling2.jpg

A XV. században, oly sok más templomhoz hasonlóan, a szentélyt átépítették gótikusra. 5/8-os alaprajz, széles, csúcsíves ablakokkal, markáns külső támpillérekkel. Egy nem túl nagy, de szép szentély az érett gótika korából. 

welling3.jpg

Az épületet 1772-ben felújították, a következő évtizedek folyamán azonban jelentősen leromlott az állapota. Eközben a falu lakossága is megnőtt, a kis templom már nem bizonyult elegendőnek. Az épület felújítása helyett ezért egy új, neogót templom építése mellett döntöttek, a régi templom veszélyes állapotú hosszházát pedig lebontották. 

welling4.jpg

Így 1881 óta itt áll egy román stílusú torony, egy gótikus szentély - és a kettö közt nincs semmi. 1904-ben a gótikus szentélyt, ami addig az épület többi részének hűlt helye felé nyitott volt, befalazták, és a megmaradt kis épületben egy kápolnát alakítottak ki. Máig így használják. 

welling5.jpg