A hatzenporti Szent János templom

Hatzenport egy kisváros a Mosel mentén. Mint a folyó mentén végig, itt is már a középkorban megjelent a bortermelés. Bár Hatzenportnak ma is csak hatszáz lakosa van, a természeti adottságok (folyóparton, meredek hegyoldalban) következtében a település városias képet mutat.

hatzenport1.jpg

Temploma is a hegyoldalba épült. Folyóparti településeken nem ritka, hogy az épületet a román korban sem kelet-nyugati tájolással építették, hanem a Moselhez igazították - az már kkissé meglepőbb, hogy az itt majdnem pont nyugat-keleti irányú folyóval nem párhuzamos a templom hossztengelye, hanem arra merőleges.

A templom tornya 1280 körül épült. A román stílus jól felismerhető. A nagyvárosokban már nem, de vidéken még a XIII. század végén is építkeztek így.

hatzenport2_1.jpg

A hosszház és a szentély kétszáz évvel fiatalabb. Ezek már egyértelműen gótikusak, bár kétségkívül feltűnő, hogy a szerény méretek ellenére is milyen óvatosan építkeztek, az ablakok felülete még a szentély hátsó falán is visszafogott, oldalt pedig kimondottan kevés és kis ablakot találunk. Mindazonáltal a csúcsívek alkalmazása és a szentély bordázott mennyezete egyértelműen beazonosítják a gótikát. 

hatzenport3.jpg

A szentély négyzet alaprajzú, ami ebben a korszakban ugyan nem kirívó, de azért a kisebbséghez tartozik. 

hatzenport4.jpg

Bár a templom kimondottan kicsi, így is meg kellett erősíteni a hegyoldalt, hogy megtartsa az épületet. 

A szőlőhegyek közt érdemi háború a következő évszázadokban sosem zajlott, és a természet erői is megkímélték a templomot, így a szentély felépítése óta eltelt mintegy ötszáz évben csak állagmegóvást végeztek az épületen, átalakításokat nem végeztek. Így ma lényegében az 1500 körülivel azonos állapotban találjuk. 

hatzenport5.jpg

Címkék: német mosel gótika