A dodewaardi református templom

Dodewaard ma ipari jellegzetességet mutató kisváros, a középkorban inkább csak falu volt, párszáz lakossal. A Rajna, gyakorlatilag egyből azután, hogy átlépi a holland határt, ketté ágazik, a szélesebb ág a Waal, közvetlenül ennek a partján fekszik Dodewaard.

dodewaard_west.jpg

A falu templomát valamikor a XI. században építették, ennél pontosabban nem tudjuk meghatározni. Az építkezés elhúzódhatott, amit mutat, hogy egyes rétegeket kőből (jellemzően tufa) építettek, másokat égetett téglából. A torony és a főhajó származik ebből a korból. 

A templomot a külső szemlélő számára aránytalanná teszi, hogy az oldalában fut a falut a folyó áradásától védő gát (a gát tetején pedig a képeken is látható út). Ha jobban megnézzük az első képet láthatjuk, hogy a bejárat szintje több méterrel az út alatt fekszik. Az alig talajszint felett kezdődő ablakok valójában a belső térből nézve bőven embermagasság felett vannak. 

dodewaard_nord.jpg

De még az északi, a folyótól távolabbi oldalon készült kép sem adja vissza teljes egészében a valós arányokat.

dodewaard_mauer.jpg

Nem lehettek túl sikresek az építőmesterek, ugyanis, bár a templom méreteihez képest elég vastagok a falak, még így is azt látjuk, hogy több, tipikusan román stílusú ablakot is utólag befalaztak, vélhetően azért, hogy növeljék az épület stabilitását. A tornyon láthatunk több ilyet is (a fenti képen a boltíveket tessék keresni, azok árulkodóak), de jutott belőlük a főhajóra is. 

dodewaard_chor.jpg

A szentélyt 1705-ben, mivel rossz állapotban volt, lebontották. Pótlására több, mint száz éven át nem jutott pénz, végül a XIX. század közepén építették fel a most is látható szentély. 

A templomot ma is a holland reformáts egyház használja. 

dodewaard_turm.jpg

Címkék: holland román