A wormsi Szent András apátság

Wormsban az előző ezredforduló idején létesült a Szent András apostolról elnevezett apátság. Kezdeti történetéről nem sokat tudunk. 1180-1200 közt épült templomuk.

worms_andreas_chor.jpg

Egy román stílusú, háromhajós bazilika, kereszthajtó nélkül. A nyugati végébe két harangtorony is épült. Érdekesség, hogy a szentély lezárása nem félköríves, mint amit a román stílusnál megszokhattunk, hanem egy sima függőleges fal. 

A XIII. században egy tűzvész után a román stílusú épületet gótikus ablakokkal látták el. Természetesen ezt nem művelhették olyan nagyvonalúan, mint az "igazi" gótikus templomoknál, hiszen itt hiányoztak a gótikus statikai elemek, alapvetően a fal tartja az épület súlyát, így a falat csak kis mértékben bonthatták meg, hogy az továbbra is elbírja a terhelést. 

worms_andreas_sued.jpg

Az ablakok mérete nem változott jelentősen, inább csak a kialakításuk, ill. a szentély végébe került egy nagy gótikus ablak. De a szentély kívülről támpillérekkel meg is támaszották (ld. az első képet). A mellékhajókra tettek nagyobb ablakokat, mivel azok a falak kisebb terhet hordoznak.

A napóleoni háborúk során Worms is francia kézre került. Az apátságot feloszlatták, a templomépület  hadsereg kezelésébe került. Több más társától eltérően ez az épület soha nem került vissza a katolikus egyház tulajdonába. Másfél évszázadon át használták raktárként, de egy időben ez volt a wormsi tűzoltóság épülete. 

worms_museum.jpg

Az épület, nem a legszebb napjaiban. Fotó: Wormsi Városi Múzeum

1930-ban az épület tulajdonjoga a város kezébe szállt, azzal a megkötéssel, hogy Worms város múzeumát nyissák itt meg. A múzeum 1930-ban nyílt meg, és azóta is itt üzemel. Kívülről jól felismerhető a háromhajós bazilika, gótikus elemekkel, a belső térben alig emlékeztet bármi is arra, hogy egy egykori templomépületben járunk. 

worms_andreas_turm.jpg

Címkék: német román worms