Az itteri Szent Hubertus templom

Szent Hubertus nevéről a magyar olvasóknak aligha a derék Liège-i püspök jut eszébe, Németország nyugati részein azonban eléggé népszerű a VIII. században élt szent.

Itter egykoron egy kis falu volt a Rajna partján. Ma Düsseldorf városrésze, egészen a nagyváros déli szegélyén. Itter első templomát valamikor a XII. század elején emelték, Szent Hubertus tiszteletére, ez egy egyszerű, téglalap alaprajzú, egyterű templom volt. 1150 körül építettek az épület nyugati végébe egy tornyot.

itter_turm.jpg

Nem sokra rá, 1170 körül, ki is bővítették az épületet, a hívek növekvő számára való tekintettel. Az egyterű templomból háromhajós bazilika lett. Kereszthajót nem építettek. A főhajó eredeti, egyszerű, lapos famennyezetét meghagyták, a mellékhajók viszont keresztboltozatosak lettek.

itter_suedseite.jpg

Ezután az épülethez közel hétszáz éven át nem nyúltak, egy-két kisebb javítást leszámítva. 1862-ben azután ismét kibővítették. Míg az épület alapvető szerkezetét változatlanul hagyták, a főhajó csillagmintás boltozatot kapott.

itter_seitenansicht.jpg

Kívülről is jól látható, az eltérő színű építőanyag mutatja, mely részek épültek 1862-ben (a templom torony felőli, sötétebb árnyalatú kövekből épült része a XII. századi, a szentély felőli, világosabb színű pedig a XIX. századi bővítés). A hátsó perspektíva kicsit csal, a valóságosnál nagyobbnak mutatja a bővítést.

itter_innenraum.jpg

A második világháborúban a bombázások során a templom jelentősen megsérült. 1956 után helyreállították, de az életveszélyessé vált kőboltozatot lebontották, és a templom ismét, az eredeti állapotnak megfelelően, egyszerű famennyezetet kapott.