A merteni kolostori templom

Merten Bonntól kb. húsz kilométerre keletre, a Sieg folyó kanyarulatában fekszik, középkori történelméről lényegében semmit se tudunk, pártucat háznál több sose állt itt. A kedvező földrajzi helyzet (domb a folyó kanyarulata felett) miatt alakult itt valamikor a második évezred elején egy vár és egy kolostor. 

merten1.jpg

Feltételezések alapján a kolostort 1160 körül alapíthatták, és a következő években épülhetett a templom is. Egy háromhajós, román stílusú bazilikát látunk. Kereszthajó nincs, a főhajót egy egyszerű, félköríves apszis zárja le, ahogy mindkét mellékhajót is. 

merten2.jpg

Az egész épületen körbefut a kor tipikus külső díszítése a semmit se tartó, csak díszként funkcionáló lombard hamis boltívek. A két erős torony a nyugati holomkzaton viszonylag modern elemnek számított, főleg, hogy a homlokzat így szélesebb, mint a főhajó. De, inkább csak szimbolikusan, látjuk a Westwerkre jellemző lépcsőházakat is a tornyok mindkét oldalán. 

merten3.jpg

A két torony látványosan nem egyforma magas. Ennek az oka homályba vész, de úgy tűnik, eleve így épültek. 

St Agnes Merten innen

Gelli63, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

A belső térben is azt látjuk, amire számítottunk, a szokásos boltíves szerkezet, igen egyszerű kivitelben, a végén a szentély. 1799-ben a francia hadsereg feldúlta a templomot, a berendezés teljesen megsemmisült, de az épületben nem keletkezett komoly kár. 1803-ban a kolostort feloszlatták, a templom a helyi katolikus egyházközség kezelésébe került. 

A kolostort és a várat ugyan többször is átépítették, lebontották, újra felépítették, a tempom változatlanul áll it ta XII. század vége óta. 

Címkék: német román sieg