Az oberpleisi Szent Pongrác templom

A Bonn feletti hegyek közt valamikor a IX.-X. században létesült egy gazdaság, amiből később kinőtt egy komolyabb falu, Oberpleis. Valamikor a XI. században létesült itt egy kisebb kolostor, ennek templomát 1100 körül kezdték építeni. 

oberpleis1.jpg

Egy háromhajós bazilika, kereszthajóval, és azon alig túlnyúló, félköríves apszissal. 

oberpleis3.jpg

A XII. század második felében épült a torony, amint jól látható is, két fázisban, egy-két évtizednyi szünettel. A torony a főhajóval azonos szélességű (eredetileg persze nem volt ilyen meredek toronysisakja). 

oberpleis2.jpg

A XIII. század elején egy háborúban a templom jelentős károkat szenvedett, 1210 után építették újjá. Az alaprajz a korábbival megegyezett, de az új apszis magasabb, a főhajóval azonos magasságú lett. A négyezetbe a korábbinál erősebb oszlopok kerültek, vélhetően egy erősebb négyezeti torony építésére készültek (ez megfelelne a rajnai átmeneti stílusnak), ez azonban sosem valósult meg. 

oberpleis4.jpg

Az újjáépítés során lényegileg megmaradtak az eredeti koncepciónál, a román stílus jól beazonosítható. De az eredeti fa mennyezet helyett kőboltozatot építettek, mégpedig a gótika kezdeteire utaló módon bordázott keresztboltozattal. 

oberpleis5.jpg

1500 körül az északi mellékhajó összedőlt, ezt gótikus formában építették újra. Az ezt követő három évszázadban a szerzetesi élet jelentősen visszaszorult, időszakosan csak egyetlen szerzetes élt itt. A templom állaga, a szükséges erőforrások hiányában, romlásnak indult. Ennek az időszaknak a dokumentációja is gyenge, nem tudjuk például, a kis huszártorony mikor került fel a négyezetre. 

oberpleis6.jpg

1803-ban a szerzetesrendet végleg feloszlatták, a templom a napóleoni háborúk után a porosz állam kezelésébe került, az állam pedig a helyi katolikus egyházközségnek adományozta. Az 1890-es, majd az 1970-es években is kapott az épület egy alaposabb felújítást, ezek során az újkori, barokk berendezést a templomból eltávolították. Az épület ma is jó állapotban van, máig katolikus plébániatemplom. 

Címkék: német román