A chazelles-i Szent Quintinus templom

Chazelles egy apró falucska volt a középkorban, egy domboldalban, néhány kilométerre Metz városától, párszáz méterrel a Mosel (Moselle, kinek hogy tetszik) felett. A faluban 1120 körül épült egy kis templom, a legegyszerűbb román stílusban. 

chazelles1.jpg

Ennak alapjai azóta is állnak, bár a falakat azóta megmelték (erről ld. lejjebb). Néhány évtizeddel későbbi a román stílusra szintén jellemző félköríves apszis a kis ablakokkal. 

chazelles2.jpg

Ezt azonban nem a szokásos, a főhajótól kissé elmaradó magassággal építették, hanem toronyszerűen. Az ilyen szentély-torony, bár nem gyakori a román kori templomépítészetben, de nem is kirívó. 

chazelles3.jpg

1400 körül a templomot átépítették, az alapszerkezet változatlanul hagyása mellett a falakat jelentősen magasabbra építették, várfalszerűen, így az egész templom olyan lett, mint egy bástya, mint egy miniatűr vár, egy apró falu két utcájának sarkán. 

2014 január 29-én jelent meg az első bejegyzés ezen a blogon. Bár az évek folyamán voltak kisebb-nagyobb fennakadások, tíz éve írok itt a Rajna-vidék középkori építészetéről. Kivétel nélkül minden bemutatott épületnél jártam magam is - pont ezért voltak szünetek néha, ha kifogytam az anyagból. Természetesen ezek egy jó részét én magam se ismertem volna meg soha, ha nincs ez a blog. Bár volt egy-két hely, ahol csalódtam (azokból nem lett blogbejegyzés), azért alapvetően azt gondolom, megérte. 

A blog tízéves évfordulójára igyekeztem egy ritkaságot, egy igazi ínyencséget hozni, fogadjátok szeretettel!

Mondhatni vártemplom, de nem úgy, hogy egy templom egy várban, hanem itt maga a templom a vár. 

chazelles4.jpg

A belső térben egy kicsit gótikába hajló (ld. a csúcsíveket), de alapvetően a román stílust megőrző templomban érezhetjük magunkat. Az erődítmény-jelleg innen nem felismerhető. 

Chazelles a modern korban is csak egy kicsit nagyobb falu lett, mégis volt egy híres lakója, Robert Schuman (1886-1963) francia külügyminiszter a templom melletti házban élt. Schumannak jelentős szerepe volt a francia és a német nép második világháború utáni viszonyának javításában, az egykori külügyminisztert az Európai Unió egyik atyjának tartják. 

chazelles5.jpg

Egykori lakóháza ma Schuman-emlékház, a politikust pedig a falu templomában temették el, a templom központi helyén. Maga a templom is, bár máig katolikus istentiszteleti hely, egy kicsit Schuman-templom lett, kihelyzeték például az Európai Unió tagállamainak zászlóit (ld. a színes zászlókat ez előző kép tetején). 

chazelles6_1.jpg

A templom mögötti kertben Schuman szobra áll három másik európai politikussal abból a korból, akinek szintén nagy szerepük volt az EU ill. elődszervezeteinek megalapításában. 

Chazelles egy nehezen, keskeny utakon megközelíthető kis falucska a dombok közt, aki nem kifejezetten ide igyekszik, sose jut el ide (és aki ide szeretne, az se könnyen). Pedig érdemes, csodát látni itt, a blog ihlette kirándulásaim egyik legemlékezetesebbje volt ez a tíz év alatt. 

chazelles7.jpg