A haffeni Szent Lambert templom

Valamikor a korai középkorban volt egy Renen nevű település az Alsó-Rajna mellett, kicsivel Xanten alatt, a másik parton. Ezt egy komolyabb árvíz elpusztította, ezt követően a megmaradt lakosság nem ugyanott, hanem a folyótól kicsivel távolabb, biztonságos helyen épített egy új falut. 

haffen1.jpg

Új templomukat Szent Lambert tiszteletére szentelték, ő maastricht püspök volt, többször volt már szó róla itt a blogon. Erről a valószínűleg még az első évezredben épült templomról semmit se tudunk. A ma a falu közepén álló templom a XV. század elején épült, téglából. 

haffen2.jpg

A gótika jellemzőit azonnal megtaláljuk, falusi, téglából épített templomokhoz képest kimondottan nagyok az ablakai. Az apszis belesimul az épületbe, azzal egy időben épült. 

haffen3.jpg

Az épület aszimmetrikus, kéthajós felépítésű. Az egyetlen, az északi oldalon épült, mellékhajó a főhajónál alacsonyabb és keskenyebb. Az egész templom egyszerre épült, szóval eleve ilyennek építették. 

haffen4.jpg

A torony a főhajóval azonos szélességű, kb. négyzet alaprajzú, de kétszer olyan magas (a toronysisakot nem számítva), így meghatározza az egész épületet. 

haffen5.jpg

A belső térben is a gótikus elemeket látjuk. A déli oldal világos a nagy ablakokkal, az északin (a képen bal oldalon) láthatjuk a mellékhajót. 

A templom története nem túl összetett, a XV. században felépült, azóta csak kisebb felújításokat, javításokat végeztek rajta, a katolikus egyházközség ma is eredeti formájában használja.