A kampeni Külső Templom

Kampen az IJssel folyó mentén fekszik (nem elírás, sajátos holland írásmód), Hollandia északkeleti részén. Valaikor az előző ezredforduló környékén alapították a folyóparton, a XIII. században városi rangot kapott, a Hanza-szövetség tagja lett, a kései középkorban jelentős kereskedőváros volt. A feljegyzések szerint a XV. században több, mint tízezer lakosa volt, amivel a kor nagyobb városai közé tartozott. 

kampen_buiten_1.jpg

Második, Szűz Mária mennybevételének tiszteletére szentelt templomát 1369-ben kezdték el építeni. Mint ahogy a Rajna alsó folyásának mentén már megszokhattuk, alkalmas természetes kő hiányában, téglából. Keletről nyugat felé haladtak, elsőként a szentély készült el. Mondhatnánk, tipikus gótikus jellemzőkkel, bár a téglaépületek ennél sok esetben visszafogottabbak, mint amit itt látunk. A kép bal oldalán egy, a szentély oldalába épített, és az apszist megtörő kápolna látható. 

kampen_buiten_2.jpg

Eredetileg klasszikus felépítésű, kereszt alaprajzú bazilikát terveztek, ám az építekezés közben az addigra elavultnak számító formát elvetették, és egy háromhajós templom épült, mindhárom hajó egyforma magas. Láthatjuk a magas oldalfalat, a nagy ablakokkal, és a szokásos gótikis támpillérekkel. 

kampen_buiten_3.jpg

A templom építése 1453-ban, a torony felépítésével fejeződött be. Egy háromszintes torony, stílusában illeszkedik az épülethez. 

kampen_buiten_4.jpg

A XV. század folyamán a templomot többször átalakították, kibővítették, így ma az északi fal eléggé szedett-vedett képet mutat. 1580-ban a templom református kézre került, nagyjából kétszáz évig a református egyház használta. A középkori városfalon kívül álló templomot a népnyelv már korábban is külső templomnak nevezte (Buitenkerk), a református korszakban Mária helyett már csak ezt a nevet használták. A XVIII. század végefelé már nekik sem volt rá szükségük. Ezután az épület kihasználatlanul állt, időszakosan profán célokra (raktár, istálló) használták. 

Napóleon után a templom visszakerült katolikus kézbe, de az egyháznak a rendbehozalhoz nem volt elég pénze, így legfeljebb konzerválni tudták az állapotát. 1963-ban az életveszélyessé váló templomot bezárták. 

Ami ezután jött, az igazi kivételes történt. A modern korban Hollandiában elég sok templomot zártak be, több ilyenről írtam már én is, pl. az arnheimi nagytemplom kapcsán. Itt viszont társadalmi összefogás alakult ki, és egy átfogó felújítás után 1977-ben újra felszentelték a templomot.

kampen_buiten_5.jpg

Természetesen a belső teret is fel kellett újítani, amint látjuk, szépen sikerült. A ma látható elemek egy része a XX. században épült igazából, de stílusában igazodik a késő középkori gótikához. 

2010-ben újra egy évre be kellett zárni, ekkor megerősítették az alapokat is. Ma ismét rendszeres istentiszteletekre használja a katolikus közösség. 

kampen_buiten_6.jpg