A baasemi Mária Születése templom

Baasem egy kis falu az Eifel-hegységben, pár kilométerre a belga határtól, közvetlen Kronenburg mellett. Bár már az első évezred végén létezett, komoly jelentőségre sosem tett szert, lakossága sosem volt több párszáz főnél. 

baasem_1.jpg

Román stílusú temploma 1308-ban épült a fennmaradt iratok tanúsága szerint (bár a nagy katedrálisoknál láthattunk akár több száz évig húzódó építkezéseket, egy kis falusi templom némi igyekezettel akár egy-két év alatt elkészülhetett). Ebből mára az alapfalak maradtak meg, és a torony alsó fele.

baasem_2.jpgAz épületet a XV. század végén átalakították és kibővítették. A templom meglévő része mellé építettek egy második hajót, gótikus stílusban. Igen, olyan, amit falun megszokhattunk gótikus építészet címén, de a gótikához tartozása egyértelmű. Láthatjuk a külső támpilléreket, a csúcsíves ablakokat.  Az épület így aszimmetrikus lett, hiszen a torony az első, a régebbi, a bővítés után északi hajó vonalában áll. 

baasem_3.jpg

Az északi hajó egyik oldalfalát teljesen lebontották, annak a helye a mostani, kéthajós templom hossztengelye. A másikat, ami maradt külső fal, átépítették. Ez is kapott támpilléreket, és még csúcsíves ablakokat is - igaz, csak módjával.

baasem_4.jpgAszimmetrikus a templom keleti vége is. Az északi hajó egyszerű lezárású maradt, az új, a déli, kapott egy gótikus apszist.Nyolcszögletű alaprajz, ahogy az szokás volt, de nem igazi 5/8, hiszen csak négy, sőt, igazából csak három és fél oldal épült meg, az utolsó másfél már az épület belsejébe esne.

baasem_5.jpg

A belső térben feltűnőek a középen, a templom hossztengelyében álló oszlopok. Kéthajós épületről van szó, ami annyira nem tipikus, de a környéken nem ritka, a szomszédos kronenburgi templom is ilyen (igaz, az legalább szimmetrikus, mivel egy lépésben épült). 

Feltűnő az aszimmetria is, és a felemás szerkezet kissé el is tereli a figyelmünket a csodás gótikus mennyezetről. Ez is 1500 körül épült, a déli hajóban újonnan, az északiban kiváltva a korábbi mennyezetet, amiről legfeljebb tippelni tudnánk, milyen lehetett. 

A torony felső szintje 1559-ben épült, ez az épület legfiatalabb része. Az ablakokat többször kellett cserélni, a ma láthatóak az 1980-as évekből származnak. Az épület azonban alapvetően ma is az ötszáz évvel ezelőtti bővítéssel kialakított állapotban látható. 

Címkék: német gótika