A kronenburgi Keresztelő János templom

Kronenburg egy párszáz lakosú falu egy vár körül, Németország nyugati végén, pár kilométerre a belga határtól. A XIII. században jött létre, és azóta kb. ebben a formában áll fenn. 

kronenburg1.jpg

Keresztelő Szent János tiszteletére emelt temploma a XV.-XVI. századok fordulóján, a várhegy szegélyén épült. Egyértelműen gótikus stílusú, bár szerény méretei és egyszerű kialakítása miatt kívülről alapvetően elüt attól, amire az átlagember gondol, ha meghallja a "gótika szót". De pl. a csúcsíves gótikus ablakot a fenti képen is felismerhetjük. A torony itt védelmi szerepet is betöltött a várban, ez a funkciója hangsúlyosabb, mint az építészeti stílus. 

kronenburg2.jpg

A várhegyen nem sok hely állt rendelkezésre, ez a templom kialakításában is visszatükröződik. De a bejárati homlokzaton is felfedezhetjük a gótikus ablakokat. 

kronenburg3.jpg

A belső térben sokkal látványosabban jelenik meg a gótika, a csúcsíves szerkezetek, a bordázott mennyezet. A szentély a völgy felőli oldalra került, ez a torony legalsó szintje. Szokatlan módon nincsenek is ablakai. 

kronenburg4.jpg

Az épület egy kéthajós templom, a kellős közepén van egy oszlop. A két hajó egyforma magas. Viszonylag ritka, de korántsem példa nélküli kialakítás. (A fenti képen az oszlop mögött rejtőzik a bejárati ajtó, a két ablak tehát az, amit fentebb a keskeny utca felől láttunk). 

kronenburg5.jpg

A várhegy a templom fölé magasodik, bár a várból mára nem sok minden maradt. A templomhoz a felépítése óta eltelt ötszáz évben felújításoktól eltekintve nem nyúltak, ma is az építéskori állapotnak megfelelően néz ki. 

Címkék: német gótika