A wisseli Szent Kelemen templom

Wissel egy nagyobb falu a Rajna alsó folyása mentén. Ma mintegy három kilométerre található a folyótól. Történészek szerint az első évezred vége felé a falu közelebb volr a Rajnához, de egy természeti katasztrófa miatt ott megsemmisült, ezért költözött a mai helyére. 

wissel1.jpg

Ebben azért több a feltételezés, mint a szilárd ismeret. Számunkra ráadásul nem is releváns, mert az nem kétséges, hogy a bemutatandó templom építése idején, a XII. század közepe tájékán (pontos időpont nem ismert), Wissel ott volt, ahol most is. 

wissel2.jpg

Egy klasszikus háromhajós, román stílusú bazilikát látunk, kereszthajóval, latin kereszt alaprajzzal, a szokásos keleti tájolással. Láthatjuk a kornak megfelelő kis ablakokat, és a hamis boltívekből álló, a tető vonala alatt végigfutó díszítést. A bazilika arányai kicsit magasabbak, mint amit megszokhattunk, de nem tér el jelentősen a szokásostól. 

wissel3.jpg

A kereszthajó és a szentély sarkára, mindkét oldalon, emelt tornyok szintén eléggé megszokottak a román stílusú templomépületeknél, bár itt szélesebbek, hangsúlyosabbak, mint ami más épületeknél jellemző. A rombusz-tető a rajnai toronysisakok jellemzője.

wissel4.jpg 

A belső térben sem ér minket komoly meglepetés. A hosszház két szakaszból áll, kersztboltozatos. A Rajna mentén tipikus módon a főhajót a mellékhajóktól elválasztó oszlopsor kétszer ilyen sűrű, minden második oszlop csak a fal súlyát viseli. 

A szemfülesebbek már a fenti képeken észrevehették, hogy a szentély nem román kori. Valóban, a XV. században azt gótikusra építették át. Itt azonban megtartották a szélesség-magasság arányokat, az új, gótikus szentély, sok más példától eltérően, Wisselben nem bontotta meg az épület arányait. 

wissel5.jpg

A templomon az utóbbi ötszáz évben többször végeztek állagmegóvó felújítást, az építészeti elemek lényegileg azonban mind az építés eredeti idejéből származnak. 

A templom ma is a katolikus egyház kezelésében áll. 

wissel6.jpg

Címkék: német román