Az engelstadti Móric-templom

Engelstadt a pfalzi borvidéken, a Rajna bal partján fekszik, a folyótól mintegy tíz kilométerre. Nevével ellentétben sosem volt város, ahogy jelentős település sem. 

engelstadt_kirche.jpg

Első említése a X. század első feléből való. A kor szokásainak megfelelően egy temetőben álló templomát mintegy háromszáz évvel később építették, román stílusban, és 1228-ban Szent Móric tiszteletére szentelték. Az épületen jól megfigyelhetőek a kor jellegzetességei, főleg a tornyon látványosak a hamis boltíveket mintázó díszítések. 

1556-ban érte el Engelstadtot a reformáció, ekkor a község evangélikus lett és a templom is az evangélikus egyház kezébe került, ők használják mind a mai napig. A XVII. század nem nevezhető Engelstadt virágkorának: a harmincéves háború (1618-48) során a falu többször is gazdát cserélt, a bevonuló ilyen-olyan hadseregek pedig általában azzal kezdték, hogy felgyújtották az egészet. A román korban masszívan megépített templom fő falai megmaradtak, de az épület jelentős károkat szenvedett. A helyreállítás kicsit elhúzódott, mivel nem sokkal a háború után, az 1660-as években végigsöpört a vidéken a pestis, Engelstadtnak a járvány levonulása után alig harminc lakója maradt.

engelstadt_chor.jpg

Az újjáépítés során gótikus elemeket is alkalmaztak. Az első képen is megfigyelhetőek az oldalfalak csúcsíves, gótikus ablakai, a szentélyt pedig teljes egészében gótikus stílusban építették újra. Az apszis már nem félköríves, hanem sokszög alaprajzú, a nagy ablakfelületek miatt. Az épület szerény méretei és a tető csekély tömege miatt a támpillérektől többségében eltekintettek. 

A templom tehát bő háromszáz éve nyerte el ma is látahtó formáját. Egyedül az ablakok modernek az épületben, 1994-ben ugyanis egy nagy viharban a régiek betörtek, így mindenképpen újakra volt szükség. 

engelstadt_friedhof.jpg

Címkék: német román