Az Overstolzenhaus

Annak, hogy ebben a blogban javarészt templomok kerülnek bemutatásra, a legfőbb oka, hogy ugyan ezek se élveztek feltétlen védettséget, de azért elég magas arányban megmaradtak, míg a velük azonos korú lakóépületeket általában vagy lebontották, vagy maguktól összedőltek az évszázadok során.

koeln_overstolzenhaus_1.jpg

Ha nem is sokat, de azért találunk egyéb célú, máig fennmaradt városi épületeket is. Az Overstolz család szép lakóháza például közel nyolcszáz éve áll az óváros egyik mellékutcájában, manapság két huszadik századi épület közé ékelődve láthatjuk.

Az épületet 1230-ban emelték, abból az alkalomból, hogy a családfő leánya férjhez ment egy lovaghoz. Akkortájt feltehetőleg nemigen tűnt ki a környezetéből. A kései román stílus alapvető jegyei ma is felismerhetőek rajta. Érdemes megnézni a templomoknál ritkán, lakó- és középületeknél viszont gyakran alkalmazott lépcsőzetes homlokzatot.

koeln_overstolzenhaus_2.jpg

Azután az évszázadok folyamán, mint a legtöbb rendes lakóház, elég sokszor cserélt gazdát. 1838-ban aztán az akkori tulajdonos, egy Burrenkopf nevű úr, úgy döntött, lebontja, és épít helyette egy az akkori kornak megfelelőm modern házat magának.

Mivel ekkorra már a környéken nem volt több román kori épület, a kölni városi tanács belépett a történetbe, és megvásárolták a házat, majd megbíztak egy építőmestert a felújításával. Azóta különböző városi intézmények használják.

koeln_overstolzenhaus_3.jpg

A második világháborúban az épület jelentős károkat szenvedett, de helyreállítható volt. A homlokzat legalsó szintjét nem az eredeti állapotnak megfelelően állították helyre (ha másból nem is, a szögletes ablakokból ez azonnal látszik), egyebek mellett eltűnt innét a korábban itt található bejárat is. Az épület nagyobb része viszont megfelel a XIII. századi kialakításnak, és elég magas arányban konkrétan azonos is azzal.

Manapság a kölni képzőművészeti főiskola használja.

Címkék: német román köln