Az oberbreisigi Szent Viktor templom

Miután már nagy, komoly püspöki székesegyházakról is nem egy helyen kiderült, hogy fogalmunk sincs az eredetükről, nem lehet nagyon meglepő, hogy most egy falusi templommal is így járunk. Az biztos, hogy Breisigben a X. században már állt egy templom, és az is biztos, hogy nem ez a mostani volt az.

obrebreisig_suedseite.jpg

A ma is látható templom építéséről pontos adataink nincsenek, De nagyjából 1220-1240 köré tehető az építése. Az akkoriban népszerű thébai légió egyik tagjának, Szent Viktornak a tiszteletére épült (a thébai légióról bővebben lásd a bonni székesegyháznál), kései román stílusban.

obrebreisig_vonunten.jpg

A korszakot ismerőket nem fogja meglepni a háromhajós bazilika szerkezet, kereszthajó, a templom méreteiből fakadólag, nincs. Az alapvetői építészeti jellegzetességek a román stílust mutatják, de a XI. századi épületekhez képest több és nagyobb az ablak, vékonyabbak a falak, és megfigyelhetőek a falak vékonyságát ellensúlyozó külső támoszlopok.

Ennél a stílusnál nem meglepő, hogy a templom szélesebb, mint amilyen hosszú, az már kocsit jobban, hogy a toronyról is elmondható ugyanez, jó kétszer olyan széles, mint amilyen vastag. Sőt, kicsit el is szabták, a homlokzat ugyanis nem pont merőleges a templom hossztengelyére, ahogy azt elvárnánk, hanem kb. 85 fokos szöget zár be azzal.

oberbreisig_innenraum.jpg

Belül látszik, hogy a mellékhajó árkádos, kétszintes kialakítású, és az is, hogy akárcsak kívülről, belülről is szépen felújították az épületet a XX. század végén, és azóta rendben is tartják.

oberbreisig_nordseite.jpg

Címkék: német román