A trieri Szent Mátyás templom

Jézus tizenkét tanítványa között nem volt Mátyás nevezetű. Azonban Jézus feltámadása után a megmaradt tizenegy apostol úgy döntött, hogy Júdás helyére, aki felkötötte magát, választanak egy tizenkettediket maguk mellé, és egy Mátyás nevű férfiúra esett a választás.

trier_mathias_nordseite.jpg

Ennek a Mátyás apostolnak a földi maradványait Szent Ilona császárné (Nagy Konstantin édesanyja) azután egy trieri templomnak adományozta a hagyomány szerint. Hogy a relikvia eredetiségében kételkedünk-e, vagy eleve arra gondolunk, hogy Ilona nem is adományozott semmit senkinek, az tulajdonképpen mindegy is, az viszont biztos, hogy a XI. században Mátyás maradványairól Trierben senki nem tudott.

A XII. század elején az akkoriban épen eléggé prosperáló apátság egy új templom építéséről döntött, és 1127-ben, a régi épület elbontása közben hogy, hogy nem, megtalálták Mátyás apostol ereklyéit, amiket aztán jól ki is állítottak az új templomban, és csak úgy özönlött a nép.

A román stílusú, kereszt alaprajzú, háromhajós bazilikát 1148-ban szentelték fel, nem kisebb személyiségek jelenlétében, mint III. Jenő pápa, vagy Clairveux-i Szent Bernát. A templom különlegessége a nyugati épületrész (a fenti kép jobb oldalán), ehhez hasonló, masszív kialakítású nyugati homlokzatot a szász templomoknál gyakran látunk, de errefelé nem jellemző. A két torony is, szász szokásoknak megfelelően, középen, egymás mellett helyezkedett el, nem pedig a homlokzat két szélén.

trier_mathias_apsis.jpg

A XV. század végén a templomot kissé átalakították, a szentély gótikus kialakítást kapott, és a belső boltozatot is lecserélték, a legfejlettebb gótikus kivitelben, csillagmintás bordás boltozattal építették újjá.

trier_mathias_gewoelbe.jpg

A XVIII. század elején a nyugati oldal elé egy barokk elő-homlokzatot építettek, ami ma alapvetően meghatározza a templom látványát a nyugat felől érkező látogató számára.

trier_mathias_panorama.jpg

A század végén megjelent a klasszicizmus is, 1783-ban ugyanis leégett a templom teteje, és mindegyik torony. A két hátsó tornyot egyszerűen lapos tetejűre alakították ekkor át, a két nyugati tornyot viszont egybevonták (emiatt az jó kétszer olyan széles lett, mint amilyen vastag), ás ez az egyetlen torony kapott egy klasszicista tetőt.

trier_mathias_westbau.jpg

Ezzel szemből nézve első ránézésre észre sem vesszük a román stílust, pedig az épület alapvető jellege ezt mutatja, de a későbbi korok díszítései eltakarják.

Címkék: német román