A haguenau-i Szent György templom

Haguenau, németesen Hagenau, Elzász északi részén fekszik, a mai Franciaországban. A XII. században kiemelt birodalmi város volt, a császárok gyakran szálltak meg itt. 

haguenau_georges_1.jpg

A Szent György templom építését is a császári várhoz igazították. A templom építése a XII. század második felében kezdődött, és egészen a XIII. század végéig gyakorlatilag folyton újra meg újra lebontottak egy-egy részt, hogy fejlettebb formában építsék újjá. Így, bár a templom legöregebb és legfiatalabb részei közt alig több, mint száz év korkülönbség van, mégis felfedezhetjük benne a román és a gótikus stílust, valamint több különböző átmeneti formát is. 

haguenau_georges_2.jpg

A főhajó egyes blokkjai rövidebbek, mint amit az Alsó-Rajna-vidéken megszokhattunk. A belső térben is látni fogjuk, hogy hiányzik az oszlopok ott megszokott váltakozó kialakítása, itt minden oszlop egyformán viseli az épület terhét. 

St George's Church, Haguenau

Kevin Arscott from Wales, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Ahogy a fenti képeken látható is, ottjártamkor a négyezeti tornyot és a szentélyt éppen felújították, azokról más forrásból kerestem képet. Ezek a templom legkésőbb épült részei, immáron érett gótikus stílusban. lll. a toronynál, ha jobban megnézzük, látni fogjuk, hogy az alsó fele még eggyel egyszerűbb stílusban épült, csak a felső része gótikus. 

haguenau_georges_3.jpg

A belső térben jórészt a román stílus köszön vissza, A gótikus, sőt igazából posztgótikus mennyezet a XVII. századból való, a bazilikának eredetileg lapos famennyezete volt. 

haguenau_georges_4.jpg

Ahogy az elzászi templomoknál megszokhattuk, ez is jórészt a Vogézekben kitermelt rózsaszín kövekből épült. A mellékhajók csúcsíves ablakai a kései XIII. századból származnak, a főhajó három nyugati ablaka (a fenti képen a felénk közelebbiek) egy annál is kicsivel későbbi gótikus átalakítás eredménye. 

A XIV. századra a császárok figyelme elterelődött Haguenau-tól, ezáltal a templom folyamatos újraépítése is megszakadt. Enél lehet, hogy ma láthatnánk egy nyomokban még gótikus barokk templomot, ki tudja. Így van egy román-gótikus vegyes bazilikánk, amit máig a helyi katolikus egyházközség használ.