A kirdorfi Szent Willibrord templom

Ez a Kirdorf, amelyikkel most foglalkozunk, Kölntől mintegy harminc kilométerre nyugatra található. Több római út kereszteződése volt itt, ami már azokban az időkben is letelepedésre csábított. A mintegy ezer lelkes falu a római idők óta folyamatosan lakott, de sosem volt jelentős település. 

kirdorf1.jpg

A faluban persze volt is templom, de ez a mostani a kései gótikus korban épült az előző, ismeretlen okból lebontott épület helyére. Szent Willibrord VII. századi angolszáz hittérítő tiszteletére szentelték. Aszimmetrikus, kéthajós kis templom, a főhajó mellé az északi oldalon épület egy mellékhajó is. 

kirdorf2.jpg

A tégla és kő felváltott használata, az így keletkező csíkos megjelenés tipikus ebben a régióban. 

kirdorf3.jpg

A mellékhajó ma a főhajóval azonos magasságú, a középkorban még a főhajó valamivel magasabb volt. A második világháborúban a templom bombatalálatot kapott. A falak nagyrészt megmaradtak, a tetőszerkezet megsemmisült. A háború után modern technikával építették újjá a templomot, az eredetileg kéthajós épületből a súlyosan sérült oszlopokat teljesen lebontották, egy egyterű, lapos, famennyezetű épületet alakítottak ki. 

kirdorf4.jpg

Ha nem tudnánk, hogy eredetileg kéthajós volt, akkor is feltűnne ma az aszimmetria, hogy a torony és a gótikus apszis is a templom déli felén (az eredeti főhajó vonalában) áll, ami mai szemmel nézva már teljesen indokolatlannak tűnik. 

A templom ma is katolikus istentiszteleti hely.

Címkék: német gótika