A budbergi templom

Ezúttal ismét falura látogatunk. Budberg kb. egy kilométerre található a Rajnától, Orsoy közelében, valamivel Xanten felett. A térség már a római kor előtt is lakott volt, de első említése csak az előző ezredforduló tájékáról való, és a jelentéktelen település története még ezt követően is évszázadokon át homályban marad. 

budberg1.jpg

A mai templom alapjait a XII. században rakták le, majd ezt követően évszázadokon át szinte folyamatosan átépítették. Eredetileg egy egyszerű, román stílusú templom lehetett. 

budberg2.jpg

A XV. században építették át a szentélyt gótikusra, és kapott a templom a nyugati végére egy tornyot. Ekkor a belső tér is gótikus boltozatot kapott. 

budberg3.jpg

A késő-gótikus korban a torony kapott még pár kisebb átalakítást. 

A XVIII. században a templomot, az alapszerkezet érintetlenül hegyásával, átépítették magasabbra. Ehhez lebontották a tetőt, minden ablak felső íveit, és a meglévő falakat túlnyomórészt érintetlenül hagyva (néhány korábbi nyílást befalazva), magasabbra építették a falakat. Ennek keretében a gótikus mennyezetet is lebontották. 

budberg4.jpg

Ma a XVIII. század munkák eredménye az eltérő építőanyag miatt jól felismerhető. Így most van egy kicsit román, kicsit gótikus templomunk, aminek a fejére mintha ráhúztak volna egy hozzá egyáltalán nem illő sapkát, valami csodálatos katyvaszt képezve eredményként. 

Címkék: német gótika