A kalkari Szent Miklós templom

Kalkar a Rajna alsó folyása mentén található, néhány kilométerre a folyótól, a mai német-holland határ közelében. 

kalkar1.jpg

Templomának építése valamikor 1230 körül kezdődhetett. Különösebben jól nem haladtak vele, és ami kétszáz év alatt elkészült, annak nagy részét is megsemmisítette egy tűzeset 1409-ben. 

kalkar2.jpg

Ezután a templom építése új lendületet vett. Gyakorlatilag egy új templomot építettek, a régiból az alapokon túl nem sok mindent használtak fel. Mint a Rajna alsó folyása mentén általában, itt is téglából éptkeztek, viszont jóval merészebben, mint amit sok más templomnál láthattunk. Az ablakok kitöltik a falfelület egy jelentős részét, és mindezt feltűnően nagy magasságig. 

kalkar3.jpg

A templom háromhajós, de nem bazilika, a három hajó egyforma magas, ezt láthatjuk is, hogy a mellékhajók is felérnek a főhajó magasságáig. A bazilika-formára jellemző támíveket így itt sem látjuk, de azt azért megfigyelhetjük, hogy ahol a tető súlya a falra nehezedik, ott kívülről támpillérekkel jelentősen megerősítették az épületet. 

kalkar4.jpg

A templom belseje is az érett gótikát mutatja, mindenütt láthatjuk a csúcsíves szerkezetet, a bordázott mennyezetet. A hatalmas ablakoknak és a világos falfelületeknek köszönhetően szép időben a templom belseje nagyon világos. Bár építészetileg is figyelemreméltó, különösen ahhoz képest, hogy egy kisvárosban áll, a művészettörténészek figyelmét a Szent Miklós tiszteletére szentelt templom elsősorban a belső berendezés, azon belül is a szárnyas oltárok egész sora miatt kelti fel. 

kalkar5.jpg

A szentélyt, pontosabban szentélyeket, hiszen a déli mellékhajó végén is van egy, szintén az érett gótikus kornak megfelelően alakították ki. Érdemes megnézni, hogy a főhajóhoz tartozó szentély értelemszerűen nagyobb, de az ablakok mindkettőnél egyformák, így a nagyobb szentélynél kicsit több a tégla az ablak és a támpillérek közt. 

kalkar6.jpg

Az épület 1450-re készült el. Ezt követően nagyjából megkímélték a történelem viharai, a második világháborúban is csak kisebb károkat szenvedett, amiket 1949-re már ki is javítottak. Mai állapota túlnyomórészt megfelel a XV. századinak. Ma is katolikus plébániatemplom.