Az andelsti református templom

Andelst egy meglehetősen régi falu, a Wall mentén, kb. két kilométerrel Dodewaard felett. A folyópart ezen része a régészeti emlékek alapján már az ókorban is lakott volt, maga a falu a korai középkorban pedig már biztosan létezett. A IX. században már valószínűleg állt itt egy kápolna.

andelst_sued.jpg

A ma is álló templom valamikor az ezredforduló környékén épülhetett, ennél pontosabbat nem tudunk. Egyértelműen egyszerű, román stílusú épület. Abból a korból a hosszház, a mai épület középső része máig áll. 

Akik régebb óta követik a blogot, azoknak feltűnhet, hogy ez az épületrész kőből épült, ami merőben szokatlan az Alsó-Rajna környékén, hiszen errefelé ilyen köveket nem lehet bányászni. A vizsgálatok alapján a kövek feltehetőleg az Eifelből származnak, minden bizonnyal a Rajnán hajózták le őket ide ezer évvel ezelőtt. 

andelst_turm.jpg

A torony már téglából készült. Talán addigra érte el a környék ezt a fejlettséget? A részben gótikus jellegzetességeket mutató torony ugyanis jóval fiatalabb a hosszháznál, 1400 körül épült. 

andelst_chor.jpg

Még egy fázissal fiatalabb a látványosan gótikus szentély, 1440 körüli, és szintén téglából épült. A téglaépületeknél megszokotthoz képest merészebben építkeztek, nagyok az ablakok - cserében az épület méreteihez képest igen erős támpilléreket építettek. Ahogy román stílusú templomok utólag gótikusra átépített szentélyeinél megszokhattuk, jóval magasabb, mint a hosszház. Az már kevésbé általános, hogy aránytalanul hosszú is, kb. ugyanolyan hosszú, mint a hosszház. 

andelst_innenraum.jpg

A reformáció Andelstet is elérte, a templom a kora újkor óta a református egyház kezelésében van. A szentélynek a református hitben már nincs semmilyen szerepe. A szentélyt lezáró falat nem bontották le, de gyakorlatilag egy egységes térként kezelik a temlombelsőt. A padokat is megfordították, a szentély a hívek háta mögött van, nem pedig velük szemben. 

andelst_friedhof.jpg

A XV. század óta az épülethez nem nyúltak, a XIX. és a XX. században egy-egy alaposabb felújításon esett át, napjainkban is református templomként működik.