A leuri régi templom

Leur egy kis falu Hollandia középső részén, a Maas és a Waal folyók közti sávban (ez utóbbi a Rajna egy hollandiai ága). Valamivel több, mint száz lakosa van, és történelmileg sem volt soha lényegesen nagyobb.

leur_haupt.jpg

A faluban valamikor a XI. század környékén épülhetett egy fatemplom, ezzel mindent le is írtam, amit erről az épületről tudunk. A helyére épített román stílusú templom története is homályba vész, de ez legalább részben még megvan, ami segít az értelmezésben. 

Későn, a XII. század második felében, vagy akár a XIII. században épülhetett, megfelelő kövek hiányában, ahogy az Alsó-Rajna-vidéken általában, itt is téglából építkeztek. A templomot eredetileg Szűz Mária tiszteletére szentelték, a reformáció után már csak egyszerűen falusi templomként, vagy régi templomként emlegetik - és leginkább egyszerűen "templom"-ként, hiszen a faluban nincs másik. 

leur_turm_1.jpg

A torony tán száz évvel is későbbi, és nem sok építészeti fejlődést mutat az épület fő részéhez képest, konkrétan a gótika még ekkor sem ért el ide, falura, amikor a rajnai nagyvárosokban már épültek a gótikus székesegyházak. A csúcsos toronysisak természetesen lényegesen fiatalabb. 

leur_chor.jpg

A szentély eredetileg minden bizonnyal egyszerű, félköríves lezárású lehetett, sokkal több ma már nem tudható róla. A XVI. század elején átalakították gótikussá. Amit látunk az egyfelől követi a gótika szabályait, másfelől a tégla használata, ahogy ezt sok más helyen is láttuk, lekorlátozta a lehetőségeket. 

Az ablakok, bár csúcsívesek, csak a támpillérek közti terület felét fedik le, emiatt az egész jóval kevésbé légies hatású, és belül is kevésbé világos, mint ahol merészebben, még nagyobb ablakokkal tudtak építkezni. Bár a román főhajóhoz képest a különbség így is szembetűnő. 

Leurt elkerülték a történelem viharai, a templom ötszáz éve lényegében változatlanul áll a falu szélén. A huszadik században kapott egy átfogó felújítást, így ma jó állapotban van az épület. 

leur_uebersicht.jpg