Az Eberbach-kolostor

Wiesbadentől lefelé, Rüdesheim felé, a Rajna szinte pontosan keletről nyugat felé folyik. Itt, a Rheingaunak nevezett régióban, a folyó jobb partján lévő szőlőhegyekre tehát a nap pont délről süt - ideális. A szőlőhegyek közt, valamivel a Rajna felett bújik meg az Eberbach-kolostor.

eberbach_ost.jpg

A kolostort közvetve a ciszterci rend alapítója, Szent Bernát alapította, ő küldött ugyanis a Rajna mellé tizenkét szerzetest Clairveux-ból, kolostoralapítási céllal - tette mindezt 1136-ban. 

A kolostor déli oldalán, ahová a Rajna felől a hegyre felmászó látogatók érkeztek, kezdték a templom építését, azzal a céllal, hogy ezt lássák meg legelőször, akik ide jönnek. Egy háromhajós, román stílusú bazilikáról van szó, kereszthajóval. 

A bazilika főhajója, kereszthajója és szentélye egyforma magasságú, a tető végig egy szintben halad. 

A másutt látottaktók eltérően itt a szentély lezárása nem félköríves, hanem egy függőleges fal. 

eberbach_sued.jpg

Falusi vagy városi templomoktól eltérően semelyik oldalán nem találunk bejáratot: a templom a rendház felől közelíthető meg. Külső bejáratnak itt, kilométerekre bármely más lakott településtől amúgy se sok értelme lett volna, nemigen látogatott ide senki a szerzeteseken, esetleges vendégeiken kívül. 

A templomot 1186-ban szentelte fel a mainzi érsek. 

eberbach_seitenschiff.jpg

A mellékhajókat a a XIV. században gótikussá alakították át. Az északi odal kapcsán ezt kívülről nem láthatjuk, a déli oldal azonban igen látványos gótikus jellegzetességeket mutat, a nagy, csúcsíves ablakaival. Mivel a főhajó román stílusú maradt, a gótikában másutt látott támpillérekre és támívekre itt nem volt szükség. A szentély is ekkor kapta nagy gótikus ablakát. 

Ezt követően egy fél évezreden keresztül nem történt érdemleges változás a templomépületen. A napóleoni háborúk kapcsán a Rajna túloldalát Franciaországhoz csatolták, ezzel elveszett a kolostor birtokainak fele, majd nem sokkal ezután a jobb parti birtokokra rátette a kezét az evangélikus hesseni herceg. Az így bevételek nélkül maradt kolostort 1803-ban feloszlatták. Ekkor hercegi kézbe került a teljes épület, közte a bazilika is, amit raktárnak használtak. A belső berendezések ebben az időszakban túlnyomórészt eltűntek, megsemmisültek. 

eberbach_ueberblick.jpg

A XX. századtól már nagyobb odafigyeléssel, műemlékként kezelték a teljes kolostort, egyházi kézbe sosem került vissza. A bazilikában ma koncerteket, előadásokat rendeznek.